Vértes Tibor

Vértes Tibor

Móron született 1966-ban, Tatán érettségizett, Kecskeméten diplomázott gyümölcs- és szőlőtermesztő üzemmérnökként 1987-ben. A nyolcvanas évek végén Németországban dolgozott és tanult. Ezt követően Ausztriában – többek között a Burgenlandi Mezőgazdasági Kamaránál – folytatta pályáját, ahol 12 évig dolgozott szaktanácsadóként. 2001-ben barátaival megalapította – teljes mértékben zöldmezős beruházásként – az Agárdi Pálinkafőzde Kft.-t, ahol a főzde 2002-es indulása óta ügyvezetőként és szakmai irányítóként tevékenykedik.

{jb_info}Vértes TiborA társaság célja az volt, hogy megteremtse Magyarországon a tömeggyártás ellenpólusát és magas minőségű, igényes termékekkel reformálja a pálinkáról kialakult képet, és hogy munkájával megmutassa a fogyasztóknak a pálinka egy sokkal elegánsabb, új „arcát”.{/jb_info}

A pálinka és párlat csúcseseményén, a Destillata nemzetközi párlatversenyen 2009-ben az Agárdi Pálinkafőzdét választották az „Év pálinkafőzdéjévé”, Vértes Tibort pedig az “Év főzőmesterének”, amivel a szakmában elérhető legmagasabb elismerésében részesült, eleddig egyedüliként Magyarországon.

{jb_bluebox}Vértes Tibor már jó ideje fáradhatatlanul képzi a gasztronómiát és vendéglátást tanulókat a kultúrált és ízléses pálinkafogyasztás elsajátítására. Mindemellett az Agárdi Pálinkafőzde a Corvinus Egyetem élelmiszeripari mérnök szakának szakmai partnerévé, hallgatóinak gyakorlati képzést biztosító helyszínévé vált.{/jb_bluebox}

Példát mutató szakmai tevékenységéért a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend soraiba is meghívást kapott, s 2010-ben pálinkalovaggá ütötték Tarpán.

A szakma lehető legnagyobb elismeréseit begyűjtő agárdi főzőmester kiemelkedő teljesítménye jutalmaként 2012-ben a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehette át “a minőségi pálinka magyar gasztronómiai kultúrában elfoglalt helyének erősítéséért, a hazai és nemzetközi piacokon történő elismertetéséért és az agrárium felemelkedése érdekében végzett munkájáért”. Ő az első a szakmában Magyarországon, aki ebben a megtiszteltetésben részesült.

A magas kitüntetést a pálinka minősége és fogyasztási kultúrája iránti elkötelezettségével érdemelte ki.

A főzdénkben készülő pálinkák iránti kereslet, valamint hazai és külföldi sikereink megerősítettek hitemben, hogy jó úton járok, hiszen a pálinka megítélése, valós értéke nagymértékben nőtt és továbbra is felfelé ível. Megjelent az az értő és igényes közönség, amely a minőség mellett voksol és a szakma is merőben átalakult. Megtiszteltetés számomra, hogy Magyarország mezőgazdasági és társadalmi vezetői is elismerik munkámat.”

Vértes Tibor elismerései és az Agárdi Pálinkafőzde eredményei azt mutatják, hogy a pálinkakészítés ma már többet jelent a hagyományok és a modern technológia ötvözésénél. Az Agárdi pálinka Magyarország egyik mértékadó márkájává vált, neve a legmagasabb minőségre nyújt garanciát. Ebben legnagyobb része a főzőmesternek volt, hiszen pálinkakészítéskor szinte minden egyes gyümölcsszemet „név szerint” ismer.

{jb_info}A pálinka elmúlt évtizedben tapasztalt, minőség alapú sikertörténetében Vértes Tibornak szakmai elkötelezettségével segítőkész hozzáállásával elévülhetetlenek az érdemei.{/jb_info}

A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend által évente meghirdetett megyei pálinkaverseny mintáinak avatott és következetes minősítője továbbá őszinte bírálójaként Vértes lovag az utóbbi években hathatósan járul hozzá a szabolcs-szatmár-beregi magán-, és bérfőzésű pálinkák minőségének észrevehető javulásához is.