Megyénk legimpozánasabb eredményét a Várda-Drink Pálinkafőzde érte el a nagy megmérettetésen.

NYÍREGYHÁZA –  Huszonegy dobogós helyezésnek örülhetett az a három Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye-i kereskedelmi pálinkafőzde, amelyik részt vett az idén 11. alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjátadó ünnepségén Budapesten.
A legimpozánasabb eredményt a Várda-Drink Pálinkafőzde tudhatja magáénak. A vásárosnaményi üzem főzőmestere, Csobolya Attila ugyanis a 3 bronz után 6 ezüst érmet is átvehetett kiváló párlataiért, de mindenek felett aranyéremmel jutalmazták 3 mestermunkáját (Excluzív Málna Pálinka (2023) Kulacs Szabolcsi Alma pálinka (2023), Excluziv Irsai Olivér Szőlőpálinka (2022)) is. Ráadásul a Várda-Drinknek ez az aranyérmes Málnája gyümölcskategóriájában a legeslegjobb minősítéssel zárt: a szakértő zsűritől Champion-díjat érdemelt ki.
A másik két megyebeli kereskedelmi főzde közül a pálinkás világba két éve berobbant vásárosnaményi Numen Pálinka 4 ezüstérmet és 1 bronzot hozhatott haza, míg a Tarpa Manufaktúra az eltelt negyedszázad alatt begyűjtött érmeitől roskadozó vitrine 4 bronzéremmel gyarapodott.
A díjátaó ünnepségen a versenyt szervező Pálinka Nemzeti Tanács elnök(PNT), Mihályi László meghívására részt vett az agrárminiszter is. Nagy István beszédében kiemelte, ez a megmérettetés hozzájárul a magyar pálinkakultúra építéséhez, a fogyasztók tájékozódásának elősegítéséhez, valamint nemzeti italunk hitelének és ismertségének erősítéséhez. A tárcavezető kiemelte, ezen az eseményen választják ki Magyarország legjobb pálinkáját és legeredményesebb pálinkafőzdéjét, éppen ezért az ilyen megmérettetéseken elismeréssel kell adózni azoknak, akik e nemes italt készítik, és akik pohárba varázsolják a gyümölcsök hamisítatlan esszenciáját. Nagy István hozátette, a pálinka több mint egy szeszes ital a magyarok számára. A pálinka ugyanis az egyes számú hungarikumunk, amit nemzeti kincsként tartunk számon. Az elmúlt 30 évben a magyar pálinka visszanyerte méltó rangját a gasztronómiában, a vendéglátásban és az idegenforgalomban, köszönhetően az elkötelezett főzdéknek, kereskedőknek és vendéglátóipari szakembereknek.
Az agrárminiszter felidézte, a pálinkatörvény 2008-as bevezetése és a 2004-ben megszerzett európai uniós védjegy, valamint a 2011-ben elért eredetvédettség mind hozzájárultak a pálinka minőségének és hírnevének növeléséhez. Köszönet illeti a gazdákat és a termelőket, akik kiváló minőségű magyar gyümölcsöt biztosítanak a jó pálinkához – emlékeztetett a miniszter.
Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka idei versenyére 341 nevezés érkezett, amelyek közül 286 részesült elismerésben, 29 arany, 146 ezüst és 91 tétel bronz minősítést kapott. A díjátadó részeként átadták Magyarország legjobb pálinkája 2024. díjat is, amelyet a húsz éves tapasztalattal rendelkező Brill Pálinkaház Vilmoskörte pálinkája érdemelt ki.