† Panyik Gáborné dr.

PanyiknéA debreceni Kossuth Lajos Tudomány Egyetemen végeztem 1974-ben, mint izotóp kémikus.

Ezután teljesen más területre kerültem, ahol új tudományokkal kellett megismerkednem. Az egyetem elvégzése után Gyöngyösön, az akkori Állami Gazdaság talaj- és levélanalitikai laboratóriumában dolgoztam, majd átkerültem a cég borászati üzemébe. Itt ismertem meg a sherryzálás és a borkészítés tudományát. Az alapokat kellett csak elsajátítanom, mivel az egyetemi képzés a technológia oldaláról alapos alapokat adott.

Ezután a budapesti Kertészeti Egyetem Borászati Tanszékén tanítottam 1976 őszétől 1990 őszéig, majd egy budafoki borászati cég termelési igazgatójaként dolgoztam 1994 őszéig. Ezután visszamentem a Kertészeti Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékére, ahol az italtechnológia oktatásán belül fejlesztettem, oktatom a párlat és a pálinka készítés területét.

{jb_greenbox}Szerencsémre, 2002. után megindult Hazánkban a pálinka készítés reformációja, melyben van szerencsém azóta is dolgoznom. Az oktatás és kutatás mellett a Pálinka Céh elnöke, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja vagyok. A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjává 2009. év őszén, a VI. Tarpai Szilvanapon avattak.{/jb_greenbox}

{jb_info}2012 őszén indítjuk az eddigi egyetemi képzés mellett a Pálinkamesteri szakmérnök képzést, valamint a Pálinkamester OKJ-s képzést. Ezzel is elősegítve a nemes törekvést, nevezetesen azt, hogy a pálinkának, mint speciális magyar gyümölcspárlatnak a minőségét minden szinten sikerüljön tovább javítani.{/jb_info}