Lakatos Tibor

Lakatos Tibor

Lakatos TiborVégzettségemet tekintve építőgépész-üzemmérnök és okleveles közgazda vagyok. Jelenleg a pékséget, Volvo gépkocsiszalont és szervizet és a VELA Lizing Zrt-t is magában foglaló VELA társaságok ügyvezetője vagyok.

{jb_bluebox}Jó magam nem túl régen, 2008-ban kezdtem foglalkozni a minőségi magyar pálinkák gyártásnak megismerésével, előállításával, valamint a forgalmazásával. Ismereteimet a Jónás József által szerkesztett „Pálinkavilág” magazinból, valamint az országos pálinkaversenyeken szereztem.{/jb_bluebox}

Ezek során megismertem valamennyi neves pálinkagyártót és a pálinkaversenyeken kimagaslóan szerepelt pálinkákból egy gyűjteményt szedtem össze. Életbe lépett 2010.szeptemberének végén a pálinka készítés liberalizáiójával kapcsolatos törvény, amely lehetővé tette házi pálinkafőző berendezés vásárlást száz literes űrtartalomig. Ezen felbuzdulva elindultam felkutatni, a számomra leginkább megfelelő pálinkafőző berendezést. Még az év decemberében akadtam rá a Kiskunlacházán gyártott, egy oszlopos, száz literes, öt tányéros, duplafalu berendezésre, amelyet azonnal megvásároltam.

Karácsonytól a tankönyveket bújtam, segítségükkel ismertem meg egyre alaposabban a pálinkafőzés rejtelmeit, majd egy adag kölcsönkért almacefréből állítottam elő életem első magánfőzésű pálinkáját. A tél folyamán fagyasztott gyümölcsökből készítettem pálinkát kisebb-nagyobb sikerrel. Jól jött a kínálkozó lehetőség és 2011. júniusában beiratkoztam egy 200 órás gyümölcs-pálinka készítő tanfolyamra, amelyen sikerült elsajátítanom a gyümölcs feldolgozásának, a minőségi cefre készítésének folyamatát, valamint a pálinka lepárlás műveletét. Ezalatt saját főző berendezésemen próbáltam ki az elméletben megtanultakat, így egyre jobb minőségű pálinkát sikerült előállítanom.

2011-09-24-én választottak meg, illetve avattak a Szatmár-Bereg megyei Pálinka Lovagrend tagjává, amely nagyon nagy elismerést jelentett számomra. A lelkesedésemet csak növelte a lovagi cím, azóta is folyamatosan készítem a saját márkás és saját palackozású pálinkákat, kizárólag hazai friss gyümölcsből. Ezidáig közel harminc féle különböző gyümölcsből készítettem pálinkát, amelyeket saját pálinka gyűjteményemben a díjnyertes pálinkák mellett helyzetem el.

{jb_info}A pálinkakészítést nem egyszerűen csak hobbinak tekintem, hiszen a jó gyümölcsből készült, kiváló minőségű párlat minden igazi pálinka kedvelő számára örömet okoz.{/jb_info}