A fahordónak memóriája van

pálinka verseny

pálinka versenyTarpa. Zsűri elnök lovag az idei Szilvanap megyei pálinkaversenyének tapasztalatairól A Tarpai Szilvanapok szakmai rendezvényén, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend által meghirdetett 2011. évi megyei pálinkaversenyen a „lovagias” zsűri több okból sem volt könnyű helyzetben. A bíráló bizottság elnöki tisztét ezúttal Magyarország egyik legismertebb főzőmestere, a nemzetközi hírű Agárdi Pálinkafőzde ügyvezető tulajdonosa töltötte be. A tavaly előtt szatmár-beregi pálinkalovaggá ütött Vértes Tibort a pálinkaverseny értékelésére kértük.

Javuló tendencia

Dolgozik a palinkazsuri– A mostani versenyre 76 mintát neveztek be a megye különböző részeiről. A bírálati napon jócskán az estébe nyúlóan igen konzekvensen és koncentráltan kellett dolgoznia a zsűrinek. A benevezett pálinkák minőségéről elmondhatom, hogy az elmúlt évihez képest is összességében javuló tendenciát mutatnak. Azt örömmel állapíthattuk meg, hogy folyamatosan jobb minőségűek jönnek, s idén nagyon-nagyon szép pálinkákat is kóstoltunk. A nevezések a verseny kiírás szerint Szatmári szilva, Szabolcsi alma és Egyéb gyümölcspárlatok kategóriákba érkeztek. Utóbbiak között volt bodzából, málnából, barackból, körtéből és egyéb, a környéken honos gyümölcsből készült pálinka.
– El lehet mondani, hogy gyönyörű szép almapálinkákat kóstoltunk, közöttük nagyon szoros volt a mezőny. Az egyéb gyümölcs kategóriában nagyon szépek jöttek málnából, cseresznyéből és a már említett más honos gyümölcsfajokból. A Szatmár Bereg csillagának számító szilva pálinka felhozatala is jónak mondható, de itt van egy kis hiányérzetem. Meg kell ugyanis említenem, hogy az itteni gyümölcsök kiváló zamatúak, nagyon szép extrakt tartalommal rendelkeznek, viszont a belőle főzött pálinkákban bizony találtunk technológiai hibás termékeket is. Ezek a hibák a lefőzésből és az alapanyag kezeléséből erednek, s ezeken bizonyosan javítani kell.

 

Utat mutatnak

A lovagrend ugyanis ezelőtt nyolc évvel, majd amikor először megrendezte ezt a térségi pálinkaversenyt azt vállalta fel, hogy az itt főzött pálinkák minőségét és egy útirányt mutasson azoknak a termelőknek, akik termékeiket erre az évente megrendezett bírálatra elküldik. Ennek az eredmény már most látható, hiszen a benevezett párlatok minősége fokozatosan jobb lett, de minden pálinka mesternek az a feladata, hogy folyamatosan fejlődjön. Az idei verseny, melyen a zsűri feladatát legjobb tudása szerint elvégezve a mintákból a legjobbakat választotta ki, ismét csak jól szolgálta az említett célkitűzésünket. Ami a szatmár-beregi szilva pálinkák további minőségi javítása érdekében kiküszöbölendő legfontosabb hibákat illeti, Vértes Tibor a bírálat alapján fontos tennivalókra világított rá:

{jb_bluebox}– A pálinka minőségét meghatározza minden tényező, ami annak készítése során fölmerül. Az alapanyagnak a feldolgozásnak és a lepárlásnak is száz százalékon kell működnie ahhoz, hogy a végeredmény kifogástalan legyen – szögezi le a neves főzőmester véleményét kifejtve: – A kóstolás során én személy szerint azt vettem észre, hogy a problémák zöme a cefrézés és a lepárlás hiányosságaiból adódtak. Az előbbire utal, hogy nagyon sok intenzíven mag karakteres pálinka volt. Ez azt jelenti, hogy igen domináns volt a marcipán illatvilág, amihez még egy keserű ízvilág is társult, diszharmonikussá téve a terméket.{/jb_bluebox}

Sajnálják eldobni

Ami pedig lepárlásból eredő hibákat illeti, sajnos sokszor sajnálják azt az utópárlatos véget eldobni, pedig az már nem kellene, hogy belekerüljön a termékbe. Előpárlat hibák már kevésbé fordulnak elő. Tárolásból eredő hibával viszont találkoztam a fahordós érlelést kapott termékeknél. Azt szoktam mondani, hogy a fahordónak memóriája van. Ha egyszer rossz pálinkát töltöttek bele, annak az elraktározott hibáival később bármilyen jó pálinkát képes tönkre tenni. A fahordó által ugyan lehet érdekesebbé, íz-, illat- és színvilágában színesebbé tenni egy terméket, de a fahordó nem javít, s főként nem való hibák eltakarására.

{jb_info}Alapszabály, hogy csak jó minőségű fahordóba tegyünk jó minőségű pálinkát! {/jb_info}

Vértes Tibor„A benevezett párlatok minősége fokozatosan jobb lett.
Vértes Tibor