Vendégségben ünneplik a Szilvanapot

Párlatversenyre várják a nevezéseket a pálinkalovagok, az eredményhirdetés idén Vásárosnaményban lesz az Új pálinka ünnepén.

MÁTÉSZALKA Az idei Szatmár-Beregi Szilvanapot a hagyományoktól eltérően Vásárosnaményban tartják, még hozzá 2023. október 28-án, szombaton 10 órától.

A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend Egyesület a Felső-Tisza Vidéki Vadgazdák Szövetségének meghívását elfogadva, Vásárosnamény Város Önkormányzatával történt egyeztetés alapján viszi át idén Bereg Tisza parti fővárosába, ahol bekapcsolódik a vadgazdák rendezte őszi trófeamustra látványos műsor folyamába – jelentett be az egyesület elnöke, dr. Cservenyák László.

A várhatóan a Hunor Hotel udvarán sorra kerülő lovagi ceremónia ezúttal is az Új pálinka Ünnepének részét képezi, amelynek záró felvonása lesz a most meghirdetett, 2023. évi megyei párlatverseny ünnepélyes eredményhirdetése, amelyen átadják majd a versenymintákat kiértékelő zsűri által odaítélt érmeket.

A „lovagias” szervezők már várják a saját főzésű vagy bérfőzetett párlatok nevezését a megmérettetésre szatmári szilva, szabolcsi alma és egyéb gyümölcspárlat kategóriákban.

Az egyenként fél liter – bérfőzési lappal, illetve jegyzői engedéllyel – igazolt származású versenymintákat „Párlatverseny” jeligére legkésőbb 2023. október 12-ig kell eljuttatni az átvevő helyekre: Mátészalkán, dr. Cservenyák Lászlónak a Szatmári Múzeumba (4700 Mátészalka, Kossuth utca 5., tel.: 44/502-646), Tarpán Tóth László lovagnak (mobil: 06/30/3829310), illetve Nyíregyházán Nagy Gábor egyesületi titkárnak (4400 Nyíregyháza, Botond utca 24., mobil: 06/20/397-1915), valamint a Volvo Autószalon Pazonyi út 33.

Nevezési díjtól ezúttal eltekintenek a szervezők. Az összegyűlt minták minőségét október közepén bírálja el Mátészalkán a szakavatott lovagi zsűri. Ugyanezen a napon erősítik meg a lovagrend újonnan felavatandó tagjának a személyét is.