Kisvárdai vezért avattak pálinkalovaggá

Pál Tibort Lovaggá ütik

A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjai, legjobb képességünk szerint igyekeznek öregbíteni hungarikum italunk hírnevét

VÁSÁROSNAMÉNY, KISVÁRDA – “Lovagrendünk Nagytanácsának döntése értelmében, feladatunk nem csupán a hagyományok őrzése, a múlt emlékeinek ápolása. Teendőink között szerepel a jelenkori párlatok, a híres szatmári szilvapálinka minőségének megőrzése, további javítása” – vezette be a Szatmár Beregi Pálinka Lovagrend Egyesület nagymestere, Dr Cservenyák László az idén már 18 éves egyesület szokásos Új Pálinka Ünnepét, melyet ezúttal Bereg Tisza-parti fővárosában, Vásárosnaményban rendeztek meg a 2023. évi gím- és dám szarvas trófea mustra napján.

– Az idei vizsgálat eredményeként mind a mennyiségét, mind a minőségét tekintve jónak ítéljük a Szatmár-Beregben termett szilvát. A belőle főzött friss, idei párlatot pedig a legjobb évjáratokat idézőnek találjuk – jelenthették ki a pálinka lovagok, akik szerint: “Minden remény megvan rá, hogy félév múlva szakszerű tölgyfahordós érlelés után majd egy különleges, sokaknak kulináris élvezetet nyújtó, szatmári szilvapálinkát kortyolgathatunk.”

A lovagrend által idén is meghirdetett Szatmár Beregi Pálinkaverseny díjkiosztását fölvezetve a lovagrend főpohárnoka, Csobolya Attila szólt a benevezett versenyminták bírálatáról és az értékelés tapasztalatairól.

Az Egyesület ezúttal is adott át Életmű-díjat. Eddigi tevékenysége alapján 2023. évben Szabó Endre (80) urat részesítették elismerésben, aki eddigi élete során végzett munkájával növelte ismertségét régiónk kultúrájának, szokásainknak, a szatmári pálinkának.

Nemes ügy szolgálata

Pál Tibor lovagtársak között

Az Új Pálinka Ünnepének csúcspontja az új lovag avatása. A rend nagymestere a ceremóniát bevezetve hangsúlyozta: „A lovagok a magyar, de az európai történelemben is olyan férfiak voltak, akik önzetlenül, minden ellenszolgáltatás nélkül felvállaltak egy nemes ügyet, és azért képesek voltak áldozatokat hozva mindent meg is tenni.

Mi a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjai, legjobb képességünk szerint azt vállaltuk azon leszünk, hogy ez a nemes ital ismét visszanyerje régi hírnevét. Jó érzés, hogy ezt az ügyet egyre többen kívánják szolgálni. Alapszabályunkban rögzített elhatározásunk szerint, minden évben egy lovagot kívánunk felvenni Rendünkbe. A Nagytanács döntését meghozta, melynek alapján ezennel kihirdetem: a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend a 2023. évben Pál Tibor urat kívánja tagjai sorába felvenni.”

Amikor a lovagjelölt felment a színpadra a nagymester ismertette a Várda Drink Zrt-t vezérigazgatóként irányító férfiú eddigi szakmai tevékenységét:

“Pál Tibor már régen megérett arra, hogy hagyományőrző egyesületünk, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjai sorába tartozzon. Egy szakmai felajánlás után, 2016-ban került a tavaly már 100 esztendős kisvárdai szeszipari cég élére és napok alatt megváltozott korábbi élete, mivel 17 éves multinacionális, majd 5 éves magán szektoros szakmai tapasztalatait kellett sikeresen kamatoztatnia egy határon átnyúló feladat elvégzéséhez. Így párosult az Érsekújvári (Szlovákia) családi élete a Magyarországi hivatásával.

Végzettsége szerint mérnök, de MBA diplomát is szerzett Prágában. Aktuális szakmai ismereteit pedig Magyarországon bővítette gyümölcspálinka-gyártó tanfolyam elvégzésével. Emellett számos nemzetközi tanfolyam van a háta mögött főként a Sales és Marketing szakterületen.

Jelenlegi munkája alatt a kisvárdai zrt-nél több gyártói fejlesztés valósult meg, benne a pálinkafőzde fejlesztése, a szeszüzem és palackozó gépsorainak teljes felújítása, a vállalati mintabolt újjáépítésé és nem utolsósorban a gyártott portfólió folyamatos megújítása és korszerűsítése. Tevékenységének eredménye egyebek mellett az ikonikusnak számító Hollóházi porcelánba töltött Kulacs pálinkacsalád re-dizájnja.

Szabó Endre életműdíjas és Bokor Balázs

Fokolóval ütötték

Elkötelezetten támogatja a termékek folyamatos minőségi fejlesztését és a pálinka nemzetközi népszerűsítését. Kiemelt figyelmet szentel a jó szlovák – magyar kapcsolatok ápolásának és azon belül is a Vásárosnaményban készült pálinkát megismertetésének és piaci bevezetésének. Vallja, hogy a kulturált pálinka fogyasztás kultúránk szerves része és fogyasztása egyedi kulináris élménnyel jutalmazza fogyasztóját. Ezügyben is tervez gasztronómiai újdonságokat.

Büszkén vállalja az általa irányított zrt. több, mint 100 éves múltját, annak vitathatatlan szerepét a Szatmári Szilvapálinka és Szabolcsi Almapálinka Magyarországi eredetvédelmében, valamint a Pálinka Európa Uniós védettségének megszerzésében. Munkáját ezen értékek ápolásával és további fejlesztésével kívánja tartalmassá tenni.

Szakmai felkészültsége, intellektusa, szellemisége, intelligenciája alkalmassá teszi, hogy a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjai sorába fogadja.”

A lovagrend hagyományai szerint a laudációt követően a pálinka fokolóval lovaggá ütött új tag letette az esküt, a lovagok pedig kézfogással köszöntötték új társukat.

Galambos Béla