Batta Attila

Batta Attila

Batta AttilaSok évvel ezelőtt, 1970 késő őszén, reggel 6 órakor kezdődött az első, és egész életemben örökre megmaradó kapcsolatom a pálinka készítéssel. Nagyapám a Tiszalúci mezőgazdasági szeszüzem vezetője volt, és náluk nyaraltam ötévesen. Az üzembe, csak felügyelettel mehettem be, de mindig elbűvölt a hatalmas gőzgép, amely az összes szivattyút és keverőt működtette.

Ezen a reggelen megengedték, hogy én indíthassam el az „üzem lelkét” és lassan óvatosan kinyissam a gőzszelepet, melytől a hatalmas gép lassan elkezdett működni. Ez az élmény megpecsételte a sorsom, és a pálinkához való viszonyom. Ma már tudom hogy, akkoriban nem a magas élvezeti értékeket tartották szem előtt, hanem a mezőgazdasági értékmentés volt a cél.

{jb_info}Az általános iskolai tanulmányaimat Kisvárdán végeztem, azután Debrecenbe jártam szakközépiskolába, majd a nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskolán szereztem diplomát.{/jb_info}

Édesapám a Kisvárdai Szeszipari Vállalatnál, majd később a Várda-Drink-nél dolgozott, több mint negyven éven keresztül, vezető beosztásban. Jómagam is 15 évet a keze alatt dolgoztam mint műszakvezető, utána termelési vezető és végül termelési igazgatóként. Jelenleg az Aranyszilva pálinkafőzdében, Jándon kamatoztatom a több generáción keresztül felhalmozott szakmai tapasztalatot.

{jb_bluebox}Szerencsésnek érzem magam abból a szempontból, hogy a pálinka- főzde felújításánál is támaszkodhattam édesapám jó tanácsaira, és meg tudom vitatni vele a szakmai kérdéseket.{/jb_bluebox}

Várady György a Szatmár-Beregi Pálinka lovagrend megálmodójának felkérésére örömmel mondtam igent, így váltam a lovagrend egyik alapító tagjává. Az egyesület célja, a pálinka hírnevének öregbítése, a jó pálinka előállításának ismertetése, és a kulturált pálinka fogyasztás népszerűsítése.
A lovagrend által minden esztendőben megrendezett pálinka versenyen észrevehető a pálinkák minőségének javulása, évről- évre nehezebb a zsűri dolga, a sok jó pálinka közül kiválasztani a legjobbakat.

{jb_info}A lovagrend egyik fő célkitűzése a jobb minőségű pálinka előállítása a bérfőzetők és magánfőzők körében.{/jb_info}
2011-től kezdve kolléganőmmel, pálinkafőzde vezetői képzést tartunk, ahol több mint 300 hallgatót oktattunk eddig a pálinkafőzés és a jó cefrekészítés rejtelmeire. Örömmel töltött el bennünket, hogy olyanoknak tudtunk segíteni, akik évtizedek óta főzetnek pálinkát, vagy azoknak, akik most kezdték az alapoktól. Mindenkinek egy a célja, a jobb minőségű pálinka készítése.
Végezetül az egyik jó barátom aranymondását osztanám meg mindenkivel: „Ajándék pálinkának ne nézd a fokát”, de a minőségét annál inkább!