Vértes lovag és Agárd pálinkái lettek Európa legjobbja

A magyarok öröme felhőtlen volt március 16-án, Eisenstadtban a Destillata 2015 eredményhirdetése után. (Foto: internet)
A párlatainkat díjazó érmek fényében a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend is sütkérezhet
Kiemelkedő sikerrel zárult a 2015. évi Destillata: a verseny legnagyobb elismerését magyar főzdének ítélte a zsűri számolt be elsők között a rangos eseményről az origo.hu. Az internetes portál írásából tudható az is, hogy az Agárdi Pálinkafőzdét választották az Év Párlatfőzdéjének, egyik alapító-tulajdonosa, Vértes Tibor pedig az Év Főzőmestere lett.
Szatmár-Bereg dicső lovagjai
A Destilláta legnagyobb elismerését már nem először learató Vértes Tibor évek óta a szatmár-beregi pálinka lovag is, így a sajátján kívül egyesületünk hírnevét is öregbíti az újabb sikere. Ugyanakkor legalább ekkora az örömünk afelett, hogy a világversenyre a számos magyar között megyénkből benevezett három is szépen csillogó érmekel térhetett haza. A Komáromi János lovagársunk által jegyzett Tuzséri Pálinkamanufaktura 1 ezüst (Vadcseresznye Pálinka) és 8 bronz érmet (Kékfrankos Szőlő Pálinka, Irsai Szőlő Pálinka, Szabolcsi Alma Pálinka, Szilva Pálinka, Szabolcsi Alma Pálinka, Szamóca Pálinka, Cserszegi Szőlő Pálinka, Barack Pálinka), a Csobolya Attila lovag, főpohárnokunk révén szintén szívünk csücske Várda Drink 2 bronzot (berkenye, alma) és a harmadik lovagtárs Lakatos Tibor nyíregyházi magánfőző ugyancsak 2 bronz érmet (irasai szőlő, meggy) érdemelt ki verseny pálinkáival a népes nemzetközi mezőnyben.
{jb_info}Immár 23. alkalommal rendezték meg a legtekintélyesebb szakmai bajnokságot, a Destillatát, amelyre az idén 14 ország 162 főzdéje nevezett, 1500 tétellel. A díjátadó gála minden évben más ausztriai városban zajlik; idén Eisenstadt és az Esterházy kastély adott otthont az ünnepélyes eseménynek, amelyen osztrák, német, magyar, olasz, svájci, román, szerb, holland és argentin párlatok mérettették meg magukat.{/jb_info}
Az érmeket Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke adta át. „Büszkék vagyunk arra, hogy minden évben megmutathatjuk a Destillátán, mennyire tradicionális Magyarországon a pálinkafőzés és milyen kiváló minőségű italokat tudunk előállítani mi, magyarok. Bízunk benne, hogy a díj segítségünkre lesz abban, hogy a magyar pálinkákat továbbra is magas minőségű italként pozícionáljuk, úgy itthon, mint nemzetközi szinten.”
Az Év Magyar Párlatai
A versenyen megnevezik az Év Párlatait, amelyeket nagyarany éremmel is jutalmaznak. 2015-ben a Gyenesei Pálinkárium fekete bodza (2012) és a Gyulai Pálinka fekete ribiszke pálinkája (2014), valamint az Agárdi Pálinka sörpárlata (2014), maláta whiskyje (2010), érlelt alma pálinkája és tokaji sárgamuskotály törköly pálinkája (2010) részesült ebben az elismerésben.
Az Agárdi Pálinkafőzde Európa legjobbja
A Destillátán a legtöbb érmet Ausztria (568) és Németország nyerte (286), mégis a magyar párlatkészítők felkészültségét és italainak minőségét igazolja, hogy a megmérettetésen induló 162 főzde közül a zsűri az Agárdi Pálinkafőzdét választotta az Év Főzdéjévé, Vértes Tibort pedig az Év Főzőmesterévé.
{jb_bluebox}„Nagyon örülünk annak, hogy a nemzetközi párlatverseny összesített győztese az Agárdi Pálinkafőzde lett, így a négy nagyarany mellett az Év Párlatfőzdéje címet is elnyertük, 2009. után immár másodszor. Az osztrák-magyar történelem sokrétűségét jelzi, hogy nemzeti ünnepünk előestéjén magyar pálinkafőzde vehette át a legmagasabb elismerést az osztrák szervezőktől Eisenstadtban, az Esterházy kastély Haydn termében” – mondta Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde egyik alapító-tulajdonosa, az Év Főzőmestere.{/jb_bluebox}
Az Év Párlatai, nagyarany érmet nyert magyar párlatok
- Agárdi Pálinkafőzde: Sörpárlat, 2014
- Agárdi Pálinkafőzde: Maláta Whisky, 2010
- Agárdi Pálinkafőzde: érlelt Alma Pálinka, 2012
- Agárdi Pálinkafőzde: Tokaji Sárgamuskotály Törköly Pálinka, 2010
- Gyenesei Pálinkárium: Fekete bodza, 2012
- Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.: Fekete Ribiszke Pálinka, 2014
Aranyérmet nyert magyar párlatok
- Gyenesei Pálinkárium (Kaposvár): Bodza, 2012
- Martin Steel Capital Kft. (Kunszentmárton): Nanguozui 2014
- Martin Steel Capital Kft. (Kunszentmárton): Laopiziu 2014
- Etyeki Czimeres Pálinka (Etyek): Szilva
- Rácz és Rácz PálinkaManufaktura Kft. (Dunakiliti): Birskörte Pálinka
- Spirits – 68 Kft. (Szár): Nobilis érlelt Szilva Pálinka 2013
- Márton és Lányai (Györköny): Gurulós Málna Pálinka
A versenyen ezüstérmet szerzett a svájci Heiner’st, a bronzérmet a német Liebl főzde kapta. Az év felfedezettje a felső-ausztriai Deisinger Hof pálinkaműhely lett.
{jb_bluebox}A fődíj mellett több hazai pálinkamanufaktúra szerzett rangos elismerést. A nemzetközi zsűri értékelése szerint a legjobb minőségű termékek közé került a Gyulai Pálinka Manufaktúra, a Szárban működő Spirits 68 (Nobilis Pálinkafarm), a soproni 1 Csepp Pálinka, a kaposvári Gyenesei Pálinkárium, a Dunakiliti Rácz és Rácz Pálinka Manufaktúra és a soltvadkerti Schiszler Pálinka is a Zsombos-Drinktől. Nagyon jó minősítést kapott a kiskőrösi Kunság-Szesz és 895 Hunnium, az etyeki Pap és Pap (Etyeki Czimeres Pálinka), Tavasz Sándor Ajkáról, a györkönyi Vitalis (Márton és Lányai Pálinka), a békéscsabai Árpád és Vadász Pálinka, a Tuzséri Pálinkamanufaktúra és a jászberényi Krasnyánszki Krisztián pálinkája. Jó minőségi elismerést a kisvárdai Várda Drink kapott.{/jb_bluebox}