Vértes lovag és Agárd pálinkái lettek Európa legjobbja

destillata 20150316

destillata 20150316
A magyarok öröme felhőtlen volt március 16-án, Eisenstadtban a Destillata 2015 eredményhirdetése után. (Foto: internet) 

A párlatainkat díjazó érmek fényében a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend is sütkérezhet

Kiemelkedő sikerrel zárult a 2015. évi Destillata: a verseny legnagyobb elismerését magyar főzdének ítélte a zsűri számolt be elsők között a rangos eseményről az origo.hu. Az internetes portál írásából tudható az is, hogy az Agárdi Pálinkafőzdét választották az Év Párlatfőzdéjének, egyik alapító-tulajdonosa, Vértes Tibor pedig az Év Főzőmestere lett.

Szatmár-Bereg dicső lovagjai

A Destilláta legnagyobb elismerését már nem először learató Vértes Tibor évek óta a szatmár-beregi pálinka lovag is, így a sajátján kívül egyesületünk hírnevét is öregbíti az újabb sikere. Ugyanakkor legalább ekkora az örömünk afelett, hogy a világversenyre a számos magyar között megyénkből benevezett három is szépen csillogó érmekel térhetett haza. A Komáromi János lovagársunk által jegyzett Tuzséri Pálinkamanufaktura 1 ezüst (Vadcseresznye Pálinka) és 8 bronz érmet (Kékfrankos Szőlő Pálinka, Irsai Szőlő Pálinka, Szabolcsi Alma Pálinka,  Szilva Pálinka, Szabolcsi Alma Pálinka, Szamóca Pálinka, Cserszegi Szőlő Pálinka, Barack Pálinka), a Csobolya Attila lovag, főpohárnokunk révén szintén szívünk csücske  Várda Drink 2 bronzot (berkenye, alma) és a harmadik lovagtárs  Lakatos Tibor nyíregyházi magánfőző ugyancsak 2 bronz érmet (irasai szőlő, meggy) érdemelt ki verseny pálinkáival a népes nemzetközi mezőnyben.  

{jb_info}Immár 23. alkalommal rendezték meg a legtekintélyesebb szakmai bajnokságot, a Destillatát, amelyre az idén 14 ország 162 főzdéje nevezett, 1500 tétellel. A díjátadó gála minden évben más ausztriai városban zajlik; idén Eisenstadt és az Esterházy kastély adott otthont az ünnepélyes eseménynek, amelyen osztrák, német, magyar, olasz, svájci, román, szerb, holland és argentin párlatok mérettették meg magukat.{/jb_info}

Az érmeket Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke adta át. „Büszkék vagyunk arra, hogy minden évben megmutathatjuk a Destillátán, mennyire tradicionális Magyarországon a pálinkafőzés és milyen kiváló minőségű italokat tudunk előállítani mi, magyarok. Bízunk benne, hogy a díj segítségünkre lesz abban, hogy a magyar pálinkákat továbbra is magas minőségű italként pozícionáljuk, úgy itthon, mint nemzetközi szinten.”

Az Év Magyar Párlatai

A versenyen megnevezik az Év Párlatait, amelyeket nagyarany éremmel is jutalmaznak. 2015-ben a Gyenesei Pálinkárium fekete bodza (2012) és a Gyulai Pálinka fekete ribiszke pálinkája (2014), valamint az Agárdi Pálinka sörpárlata (2014), maláta whiskyje (2010), érlelt alma pálinkája és tokaji sárgamuskotály törköly pálinkája (2010) részesült ebben az elismerésben.

destillata-eredmények

Az Agárdi Pálinkafőzde Európa legjobbja

A Destillátán a legtöbb érmet Ausztria (568) és Németország nyerte (286), mégis a magyar párlatkészítők felkészültségét és italainak minőségét igazolja, hogy a megmérettetésen induló 162 főzde közül a zsűri az Agárdi Pálinkafőzdét választotta az Év Főzdéjévé, Vértes Tibort pedig az Év Főzőmesterévé.

{jb_bluebox}„Nagyon örülünk annak, hogy a nemzetközi párlatverseny összesített győztese az Agárdi Pálinkafőzde lett, így a négy nagyarany mellett az Év Párlatfőzdéje címet is elnyertük, 2009. után immár másodszor. Az osztrák-magyar történelem sokrétűségét jelzi, hogy nemzeti ünnepünk előestéjén magyar pálinkafőzde vehette át a legmagasabb elismerést az osztrák szervezőktől Eisenstadtban, az Esterházy kastély Haydn termében” – mondta Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde egyik alapító-tulajdonosa, az Év Főzőmestere.{/jb_bluebox}

Az Év Párlatai, nagyarany érmet nyert magyar párlatok

 • Agárdi Pálinkafőzde: Sörpárlat, 2014
 • Agárdi Pálinkafőzde: Maláta Whisky, 2010
 • Agárdi Pálinkafőzde: érlelt Alma Pálinka, 2012
 • Agárdi Pálinkafőzde: Tokaji Sárgamuskotály Törköly Pálinka, 2010
 • Gyenesei Pálinkárium: Fekete bodza, 2012
 • Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.: Fekete Ribiszke Pálinka, 2014

Aranyérmet nyert magyar párlatok

 • Gyenesei Pálinkárium (Kaposvár): Bodza, 2012
 • Martin Steel Capital Kft. (Kunszentmárton): Nanguozui 2014 
 • Martin Steel Capital Kft. (Kunszentmárton): Laopiziu 2014
 • Etyeki Czimeres Pálinka (Etyek): Szilva
 • Rácz és Rácz PálinkaManufaktura Kft. (Dunakiliti): Birskörte Pálinka
 • Spirits – 68 Kft. (Szár): Nobilis érlelt Szilva Pálinka 2013
 • Márton és Lányai (Györköny): Gurulós Málna Pálinka

A versenyen ezüstérmet szerzett a svájci Heiner’st, a bronzérmet a német Liebl főzde kapta. Az év felfedezettje a felső-ausztriai Deisinger Hof pálinkaműhely lett.

{jb_bluebox}A fődíj mellett több hazai pálinkamanufaktúra szerzett rangos elismerést. A nemzetközi zsűri értékelése szerint a legjobb minőségű termékek közé került a Gyulai Pálinka Manufaktúra, a Szárban működő Spirits 68 (Nobilis Pálinkafarm), a soproni 1 Csepp Pálinka, a kaposvári Gyenesei Pálinkárium, a Dunakiliti Rácz és Rácz Pálinka Manufaktúra és a soltvadkerti Schiszler Pálinka is a Zsombos-Drinktől. Nagyon jó minősítést kapott a kiskőrösi Kunság-Szesz és 895 Hunnium, az etyeki Pap és Pap (Etyeki Czimeres Pálinka), Tavasz Sándor Ajkáról, a györkönyi Vitalis (Márton és Lányai Pálinka), a békéscsabai Árpád és Vadász Pálinka, a Tuzséri Pálinkamanufaktúra és a jászberényi Krasnyánszki Krisztián pálinkája. Jó minőségi elismerést a kisvárdai Várda Drink kapott.{/jb_bluebox}