Almaáttörés a pálinka frontján

Lovagi start a Százéves Cukrászdától

Lovagi start a Százéves Cukrászdától

{jb_bluebox}Jonatánalma-pálinka lett a XVI. gyulai pálinkafesztivál győztese{/jb_bluebox}

A tuzséri pálinka-manufaktúra jonatánalma-pálinkája lett a IV. pálinka-világkupa győztese. A versenyre több mint ötszáz pálinkát neveztek be, Magyarország mellett Örményországból, Romániából, Szerbiából, Abháziából és Szlovákiából is érkeztek minták.

Gyulán közös volt a lovagok öröme
A tuzsériak Jonatánja lett idén Magyarország legjobb pálinkája, örül is a tulajdonos, Komáromi János(középen) a sikernek két lovagtársával – dr Cservenyék László(balról) és Csobolya Attila (jobbról) – együtt

Megismételve a három évvel ezelőtti hasonló sikert – amikor a vilmoskörte pálinkájuk hódította el az ebben az ágaztaban idehaza elérhető legrangosabb címet -, ímmár másodszor nyerte el a Magyarország legjobb pálinkája oklevelet a Tuzséri Pálinka Manufaktura. Az utóbbi években sikert sikerre halmozó kereskedelmi főzdét üzemeltető Gyümölcspárlat Bt. tulajdonosa, Komáromi János szombaton Gyulán – a szatmár-beregi lovagtársaival is osztozva az örömben – vette át az elismerést.

Gyulán gyülekeztek a lovagrendek

– A magyar almatermesztés őshazájban, Tuzséron működik a főzdénk, így érthetően fontos számunkra, hogy az almának próbáljuk megteremteni mi is a nimbuszát – nyilatkozta közvetlenül a díj átvételét követő magyar himnusz elhangzása után Komáromi János. – Egy ideje már nagyon sok almafajtával próbálkozunk, s végre most először nekünk sikerült ilyen komoly eredményt elérni pálinka fronton ezzel a gyümölccsel. Volt egy egy másik titkos ászunk is: szerintem a Revena fajta almából készült párlatunk is olyan különleges, hogy akár az is elérhette volna a “testvére” sikerét. Egyébként a legújabb termékeinkkel, az érlelt sorozatainkkal és az almákkal jöttünk erre a gyulai versenyre, mert a többi pálinkánkat már megmérettettük a közelmúlt nagy versenyein. Úgy gondoljuk, hogy egy megítélés elegendő az egyes termékünkről, most az újdonságainkon a sor – tette hozzá Komáromi János, aki a többi benevezett pálinkáikért érmek “garmadáját” vehett még át a Tuzséri Pálinka Manufaktúra képviseletében.

Lovagrendek felvonulása Gyulán

{jb_info}Így azután nem volt kétséges, hogy a magyarországi főzdék összetett versenyét a tuzséri pálinka-manufaktúra nyerte, második helyen a Mátyás Pálinkaház, a harmadikon a Bolyhos és Fiai Bt. végzett. A legeredményesebb bérfőzde címet a Trixon-B Kft. érdemelte ki.{/jb_info}

Gyulán Jonatán az ország pálinkájaBár a viágkupa verseny hivatalos eredménylistájára még várnunk kell, annyit a szemtanúkra alapozva már most elmondhatunk, hogy a megyénkből is szép számmal benevezett minták gazdái számos érmet gyűjtöttek be a szombat délutáni eredményhirdetésen Gyulán.

A minden áprilisban már megszokott gyulai pálinka-show 2000-ben kezdődött az I. Kisüsti Pálinka Fesztivál meghirdetésével, s ez a rendezvény is hozzájárul, hogy mára a pálinka egyik nemzeti jelkép-termékünk lett. Kincs, amire vigyázunk itt, ebben a megyében is, ahol a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend idén már a XII. Szilvanap megrendezésére készül székhelyén, a szilva- és a többi földrajzi eredetvédett gyümölcspálinkáink hazájában, Tarpán.

A legjobb külföldiek

A szakmai zsűri a külföldi nevezők körében Románia legjobb párlatának Dezső Tibor és Füstös Imre muskotály szőlő borpárlatát tartotta, Szerbia legjobb gyümölcspárlata a Dibonis Distillery ágyas almája lett, Karol Alaxa pedig a Szlovákia legeredményesebb versenyzője címet érdemelte ki.