Versenyfelhívás

Palinka

Magán és Bérfőzött Párlatok Versenye Tarpa, 2018. szeptember 29.

Palinka

A verseny kiírója: Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend Egyesület
A verseny helyszíne: Sóstói Múzeumfalu Pálinkaház 4431 Sóstófürdő Tölgyes utca 1.

A verseny célja:

• a pálinka, mint hungarikum hírnevének erősítése,
• a minőség javítása,
• a termelők eredményeinek nyilvánosság biztosítása,
• a pálinka fogyasztási kultúrájának javítása,

Minták átvétele:

– Szatmári Múzeum, 4700 Mátészalka Kossuth utca 5. (tel.: 44/502-646)
– Nagy Gábor 4400 Nyíregyháza Botond u. 24. (mobil.: 06-20-3971915)

Nevezési feltételek:

Nevezési minta: Az a párlat indulhat a versenyen, melyből legalább 5 liter rendelkezésre áll az eredményhirdetésig. A beküldendő minta mennyisége fajtánként 0,5 liter – felcímkézve (nevező, fajta, alkoholfok)
Nevezési Díjak: Tételenként: 500 Ft a nevezési díj, melyet a nevezést megelőzően a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend, Tiszántúli Takarék Szövetkezetnél vezetett 68800109-11131236-00000000 számú bankszámlájára kérünk átutalni. Számlát ezt követően küldünk.
Nevezés jogi feltétele: A minta mellé kötelező csatolni a bérfőzési lapot, vagy magánfőzés esetén pénzügyőri vagy jegyzői igazolást a főzés engedélyezéséről. Igazolás nélküli párlatok, továbbá a nevezési díj nélküli tételek is kizárásra kerülnek.
Beküldési határidő: 2018. szeptember 21. 15 óra 

A nevezési határidő után nem fogadunk be gyümölcspárlatokat.

Előkészítő bizottság: A versenyre érkező párlatokat előkészítő bizottság rendszerezi, sorszámozza, készíti elő a versenyre. létszáma: 3 fő, vezetője egy Szatmár-Beregi Pálinka Lovag.
Érzékszervi szakmai zsűrizés: 2018. szeptember 25-én 16 órától, a Sóstói Múzeumfalu Pálinkaházában.

A zsűri tagja az a Szatmár-Beregi Pálinka Lovag szerepelhet, aki a versenyt megelőzően tréningen vett részt és nem tagja az előkészítő bizottságnak.

A versenyen az országosan elfogadott 20 pontos rendszerben történik a pontozás. Minden zsűri tag egyénileg, titkosan bírál, ami számítógépen rögzítésre, majd átlagszámításra kerül. A kategória győztese a legmagasabb pontszámot elért párlat.

Kategóriák: – Szabolcsi Alma
– Szatmári Szilva
– Egyéb

Amennyiben az Egyéb kategóriában induló párlatok közül valamelyik gyümölcsféleségből legalább 10 db érkezik 3 különböző termelőtől, arra külön kategóriát képez a zsűri.

Az egyes kategóriákban a legtöbb pontszámot elérő termékek I, II, III. díjban részesülnek. Pontszámegyenlőség esetén a zsűri tagok újrakóstolást követően titkos szavazással döntenek a sorrendről.

Győztes tételek ellenőrzése: A zsűri fenntartja magának a jogot a győztes párlatok tételnagyságának ellenőrzésére, mely szeptember 28-án esedékes. Ha nem felel meg valakinek az időpont, kérem jelezze Nagy Gábor titkár úrnak a 20/3971915 telefonon.
Eredményhirdetés: A megyei párlatverseny végeredményét 2018. szeptember 29-én, szombaton Tarpán a Művelődési Ház parkjában, 14 órakor kezdődő Új Pálinka Ünnepén hirdetik ki a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend Egyesület, amely a díjakról is gondoskodik.

Szponzorok jelentkezését várjuk! Támogatóink nevét az összes rendezvénnyel kapcsolatos médiában megjelentetjük.