Tuzsériak szilvája a csúcson

Dr. Nagy István, Komáromi János a fődíjas Tuzséri Pálinka Manufaktúra cégvezető-tulajdonosa, Bora Imre fesztiváligazgató

Dr. Nagy István, Komáromi János a fődíjas Tuzséri Pálinka Manufaktúra cégvezető-tulajdonosa, Bora Imre fesztiváligazgató

Több ízben is jó volt szabolcs-szatmár-bereginek lenni a 20. Gyulai Pálinkafesztiválon

Nyíregyháza – A “legjobb kereskedelmi pálinka” díját, azaz a fődíjat a 2017-es évjáratú Tuzséri Szilva Pálinka érdemelte ki a Brillante 2019 – Pálinka- és Párlatversenyen, amelyet a 20. Gyulai Pálinkafesztivál keretében rendeztek meg. A fesztivál nyitónapján, április 12-én a gyulai városházán tartott eredményhirdetésen a Tuzséri Pálinkamanufaktúra Kft. lett a legeredményesebb kereskedelmi pálinkafőzde is, továbbá elnyerte azt a lehetőséget, hogy megmérettesse magát az Érték és Minőség Nagydíjért később induló versenyen.

A díjátadó ünnepségen a Magyar Pálinka Lovagrend tagjává tavaly épp Újfehértón fölavatott Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy az elmúlt évek erőfeszítéseinek eredményeként ma már a pálinka szó oltalom alatt áll az egész Európai Unióban, egyedi minőséget és hungarikumot is jelent. A minőségi pálinka az igényes fogyasztók és éttermek asztalán is ott van, amiér köszönet jár a kereskedelmi főzdéknek, amelyek világhírűvé tették az italt.

Az idén összességében 1182 mintát küldtek be a főzők, közülük 180 minta érkezett a kereskedelmi főzdéktől. Ezeknek az italoknak a 11 százaléka aranyérmet, közülük 9 ital Champion díjat érdemelt ki, 29 százaléka ezüst, 22 százaléka bronzérmet kapott, de már ez utóbbi is minőségi italt jelez.
A kereskedelmi főzdék viadala során elismerésben részesült, és értékes érmeket vehetett át még megyénkből az ibrányi Demeter Pálinka Manufaktúra, az ököritófülpösi Matheus Pálinkaház Zrt., a fődíjas Tuzséri Pálinka Manufaktúra Zrt., továbbá a Várda-Drink Zrt. Érdekesség, hogy utóbbi kisvárdai cég birs pálinkája champion lett, ahogy Hunor likőrjük is a párlat alapú likőrök legjobbjának bizonyult hazai versenytársát, a Várda keserű szilvát csupán egy “orrhosszal” megelőzve.

Ugyancsak péntek került sor Gyula belvárosában a pálinka lovagrendek hagyományos felvonulására, melyen megyénk is szép számmal képviselve volt. A 100 éves cukrászdától a Várkertig tartó menetelésen részt vett a kisvárdai székhelyű Szabolcsi Pálinka Lovagrend és a szoros tarpai kötödésének tárogató szóval is hangot adó, ezzel egyértelmű közönség sikert arató Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend is.

A pálinkafesztivál nyitónapján bemutatták a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkáját is, amely magyarországi pálinkákból és határon túli – idén szilvából készült – párlatokból, amelyet aztán megszentelve, sorszámozott palackokba töltve a Kárpát-medencei magyarságért sokat tevők ajándékának szánják.

A fesztivál másnapján hirdették ki a Brillatne-2019 Pálinka és Párlatverseny Bérfőzetők és Magánfőzők kategóriájának nyerteseit, díjazottjait. Miként elhangzott, 589 magánfőzött és 407 bérfőzetett párlatot értékeltek az idei megmérettetésen, amelyen az elmúlt évekhez képest is minőségi előrelépést tapasztalt a zsűri. A díjazottak között, mint a verseny legeredményesebb bérfőzdéjét üdvözölhettük a komorói Szabolcs Aranya Pálinkaház Bt.-t, amelynek tagja, Szabóné Kovács Zsuzsanna Besztercei szilva és Katinka szilva párlata Champion díjat nyert, miként a tiszadadai bérfőzde tulajdonos, Pucsok Sándor alma párlata is.

– GB –

(Fotó: AM/Pelsőczy Csaba)