Nagydíjak, champinok Ongáról Szabolcsba

onga pálinka

onga pálinka

Magyarország második legrangosabb pálinkaversenyének számító Ongai pálinkaversenyre 2016 januárjában valamennyi jelentős kereskedelmi főzde mellett megannyi bér- és magánfőző, közöttük természetesen több szabolcsi is nevezett. Szűkebb hazánk fiai, közül többeknek is komoly szerep jutott a lillafüredi eredményhirdetésen.

{jb_info}Bacsó Tibor és Bányai Marianna OngánA legnagyobb elismerésnek számító “aranyak aranyát”, vagyis a champion díjat megyénkből a 3 aranya mellé 9 ezüstöt és 3 bronzot is elnyerő Tuzséri Pálinka Manufaktúra Besztercei szilvapálinkája, Bacsó Tibor-Bányai Marianna Szabolcsi bíbormeggye (mellé 1 ezüst + 2 bronz) és az elképesztő érem gyűjteménnyel (10 arany + 7 ezüst + 5 bronz) gazdagodó, tiszdadai Pucsok Sándor 5 pálinkája (Alma Starking strong, Alma Starking, Birs strong, Birs, valamint Szilva) nyert el.{/jb_info}

Bicskei Lajosék OngánAz Ongai Kulturális Egyesület által megrendezett 2016-os “VII. Quintessenc Pálinkaversenyre rekordszámú nevezés érkezett. Magyarországon eddig még soha egyetlen egy pálinka és párlat megmérettetésre sem neveztek 1132 mintával. Az összes mintából 266 volt a kereskedelmi tételek száma, 675 a bérfőzők és 191 a magánfőzők által előállított pálinka és párlat. A nevezett pálinkák Magyarországon kívül Erdélyből és a Felvidékről érkeztek, helyileg 118 különböző főzdében kerültek kifőzésre.

{jb_bluebox}A pálinkákat, párlatokat magyar, osztrák és román szakértők bírálták el, újdonság volt az úgynevezett „száraz próba”, a kiürült pohár vizsgálata, amely eddig még sehol nem volt része a bírálatoknak. Ez is azt a célt szolgálta, hogy minél többféle szempont vizsgálata alapján, a lehető legtöbb szűrőn megtalálva dőljenek el a helyezések.{/jb_bluebox}

palinkaverseny Onga 2016

{jb_info}A zsűri döntése alapján arany oklevelet 125, ezüst oklevelet 276, míg bronz oklevelet 305 pálinka és párlat kapott, míg 45 pálinkát champion, azaz nagyaranyéremmel díjaztak.{/jb_info}

Komáromi OngánOngáról 2016-ban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe tudomásunk szerint összesen 68 érem került. Ebből 14 arany (7 champion), 28 ezüst és 26 bronz. Ezeket a díjazott pálinkákat a már említett “nagyaranyosokon” kívül az alábbi kereskedelmi főzde és magánszemélyek nevezték be a megmérettetésre: Demeter Pálinka Manufaktúra, Ibrány (2 ezüst+2 bronz), Matheus Pálinkaház, Ököritófülpös (3 ezüst + 3 bronz), Veres István (2 ezüst + 2 bronz), Bicskei Lajos (1 ezüst +2 bronz), Kondor József-Bicskei Lajos (1 ezüst + 1 bronz), Lakatos Tibor (2 bronz), Galambvári Tibor (1 bronz).

Pucsok Sándor a Qintesenc 2016 legjobbjáA verseny nagydíjasai

Legjobb ongai pálinka: Ongai Kulturális Egyesület cserszegi fűszeres szőlő pálinkája. Legjobb magánfőző: Pavlicsek Csaba. Legjobb bérfőzető: Pucsok Sándor (Tiszadada). Legjobb bérfőzde: Mámor Pálinkaház Kft. – Felsőzsolca. Legjobb kereskedelmi főzde: Agárdi Pálinkafőzde Kft. A Quintessence Pálinkaverseny legjobb pálinkája: Pucsok Sándor (Tiszadada) birs pálinkája.