Búvópatak az otthoni főzés
Jövőre jön a párlat adójegy az otthoni pálinkafőzőknek. – Komoly fejlődésnek indult az elmúlt években a pálinkafőzés hazánkban. Nagy a választék, mind több a kiváló minőségű termék.
A főzetés idei költségemelkedését követően januártól újabb változás elé néznek a pálinkások. Dióhélyban a következőkkel kell számolni: Az otthoni pálinkafőzés lehetősége megmarad, nem lesz szükség adóhivatali bejelentésre, nyilvántartást sem kell vezetni, viszont fizetni kell. A Brüsszellel folytatott vita eredményeként bevezetik a párlat adójegyet. Ennek ára egy liter 42 fokos pálinka után 700 forint lesz. Egy főzéshez minimum 5, maximum 86 jegyet kell megvenni. Az ellenőrzés nem a Nemzeti Adó és Vámhivatal, hanem a helyi önkormányzat adócsoportja, a jegyző feladata lesz.
{jb_bluebox}Csupán a tavalyi ötödét, mintegy kétmillió liter pálinkát állítottak elő az idén az ország szeszfőzdéi. A látványos visszaesés szinte kizárólag arra vezethető vissza, hogy – az unió közbelépésére – az év elején megszűnt a bérfőzés 2010-től érvényes adómentessége.{/jb_bluebox}
Míg tavaly csupán a főzés 700 forint körüli munkadíját kellett lerónia az ügyfeleknek, az idén ehhez – szeszadó címén – nagyjából 800 forintos újabb kiadás társul, így egy liter pálinka kifőzése most átlagosan mintegy 1500 forintba kerül. Ezért aztán sokáig hezitáltak a cefre tulajdonosok, mennyit vigyenek vagy egyáltalán vigyék-e kifőzetni az alapanyagot a bérfőzdébe, amikor az ellenőriz(het)etlen otthoni főzési kapacitások törvényi előírásokat bőven áthágó kiaknázásával mondhatni “elszabadult a pokol” – közölte a Szatmár Beregi Pálinka Lovagrend Egyesület egyik szakértő tagja.
{jb_bluebox}Csobolya Attila bérfőzdei főzőmester szerint a forgalom visszaesése látványosan, azaz bezárásokat vonva maga után egyelőre ugyan nem zakkantotta meg bérfőzdéket, ám egyre nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük a fennmaradásukhoz. A szakember saját tapasztalata szerint esetükben közel a felére esett vissza a 2015-ben lepárolt szesz mennyisége.{/jb_bluebox}
Bár a hivatalos kimutatások szerint emelkedik a bejelentett házi készülékek száma megyénkben nem ilyen szép a leányzó fekvése. Nem egy olyan hagyományosan pálinka főzető kistérségünk van, ahonnan tán egyetlen egy házi lepárló készüléket sem jelentettek be az önkormányzatoknak, pedig ez kötelező lenne. A pálinka főzdések véleménye szerint aggályos tehát, hogy az önkormányzatoknak hiába vannak hasonlóan erős jogosítványai, mint a NAV-nak, de a gyakorlatban kérdéses, tudnak-e élni ezekkel és hogyan tudják ellenőrizni a magánszemélyek birtokában lévő berendezéseket és párlatot? Magán főzők esetében legalább a főzés időpontjáról kellene kötelező előzetes bejelentést tenni, hogy szúró próba szerűen ellenőrizhetővé váljon ez a kontroll hiányában parttalanná váló tevékenység.
Képgalériánkat a fotóra kattintva lehet mégnézni.