Lovagok: tíz éve küldetésben

lovagok 2

lovagok 2

A megyénkhez kötődő, földrajzi eredetvédettséget élvező pálinkákról készített filmet a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend, mely fennállásnak tizedik évét ünnepelve ezt a filmet is bemutatta pénteken Nyíregyházán. A lovagok vállalásukhoz hűen ápolták a nemes magyar ital fogyasztási kultúráját, és dolgoznak sok más nemes célért is.

Lovagok idejét éljük újra

{jb_bluebox}A király is gyümölcspárlattal kezelte magát, többé nem is említette a baját a történelem.{/jb_bluebox}

{jb_info}Tíz éve esküdtek fel a nemes hagyományok ápolására a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjai – küldetésük messze túlmutat a tradicionális magyar italfogyasztási kultúrájának megteremtésén, ápolásán.{/jb_info}

{jb_bluebox}Az önkéntes vállalás sok másról is szól, például arról, hogy rendületlenül kutatják a szatmári szilvások eredetét, a megszerzett ismereteket másoknak is továbbadják. A pálinka bemutatók és kóstolók szervezésével azt igyekeznek elősegíteni, hogy a nemes ital elfoglalja a méltó helyét a magyar gasztronómiában. Mindemellett a szatmár-beregi tájegység múltját, értékeit is őrzik, a széles világ elé tárják, ezzel is új pillért adva a térség fejlődéséhez.{/jb_bluebox}

Nem jobbak, mint mi!

– A pálinkafőzéssel foglalkozó szakemberek mellett civilek erősítik sorainkat, de mindannyian sokat tesznek a pálinkakultúra magasabb szintre emeléséért a maguk területén: ki a kertészeti tudományokban, ki a gasztronómiában, ki pedig az információk eljuttatásában – vezette be az ünnepi rendezvényt dr. Cservenyák László, a lovagrend ceremóniamestere.

{jb_bluebox}Jogos büszkeséggel említette meg: megyénk pálinkanagyhatalom, mert a földrajzi eredetvédettséget élvező nyolc magyar pálinkából hármat itt jegyeztek be az Európai Unió hivatalos szervei. A felelősség tehát nagy, magas követelményeket támasztanak a lovagrend tagjaival szemben – alapos mérlegelést követően minden évben csak egyet fogadnak soraikba a több jelölt közül.{/jb_bluebox}

– Hosszú éveken, évtizedeken át elemeztük a különböző nemzetek italait, vizsgáltuk a készítést, az összetételt, a minőséget, az élvezeti értéket, a csomagolást, és meg kellett állapítsuk: más jellegűek ugyan, de nem jobbak, mint amit mi, magyarok tudunk produkálni, természetesen kizárólag a kiváló minőségű pálinkáinkkal – kezdte előadását kancellári tisztségében Szilágyi László.

Királyi gyógypárlat

Arra a következtetésre jutott: talán az igényes fogyasztás, az italkultúra megtöréséből adódó mítosz hiányzik mögüle, no meg a hatékony érdekképviseleti szervezet, az a széles nemzeti összefogás, amely ország, s világ előtt biztosíthatja a rangjához méltó hírnevet.

{jb_bluebox}Számos érdekességgel szolgált a pálinka történetéből, megemlítve többek között azt, hogy Károly Róbert is erősen köszvényes volt, 1332-ben ezért kellett visszafordulnia itáliai útjáról. Királyunk rozmaringos borpárlattal kezelte magát, fel is gyógyult belőle.{/jb_bluebox}

Nyéki Zsolt