Magán és Bérfőzött Párlatok Versenye Tarpa, 2021. szeptember 25.

A verseny kiírója: a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend Egyesület
A verseny helyszíne: A Lovagrend székháza, 4931 Tarpa Rákóczi u. 67.

A verseny célja: a pálinka, mint hungarikum hírnevének további erősítése,és a párlatok minőségének javítása, a párlat készítök eredményei számára nyilvánosság biztosítása, a pálinka fogyasztási kultúrájának javítása.

Minták átvétele: Szatmári Múzeum, 4700 Mátészalka Kossuth utca 5. (tel.: 44/502-646)Nagy Gábor egyesületi titkár: 4400 Nyíregyháza Botond u. 24. (mobil.: 06-20-3971915)

Nevezési feltételek: Nevezési minta: Az a párlat indulhat a versenyen, melyből legalább 5 liter rendelkezésre áll az eredményhirdetésig. A beküldendő minta mennyisége fajtánként 0,5 liter – felcímkézve (nevező, fajta, alkoholfok)

Nevezési díj: nincs

Nevezés jogi feltétele: A minta mellé kötelező csatolni a bérfőzési lapot, illetve magánfőzés esetén pénzügyőri vagy jegyzői igazolást a főzés engedélyezéséről. Igazolás nélküli párlatok, továbbá a nevezési díj nélküli tételek is kizárásra kerülnek.

A versenyre nevezett mintákat 2021. augusztus 23-tól várja a Lovagrend a fent megjelölt helyeken 2021. szeptember 3.(péntek) 15 óráig a nevezés végső határidejéig. Ezt követően már nem fogadunk be gyümölcspárlatokat.

Előkészítő bizottság: A versenyre érkező párlatokat egy szatmár-beregi pálinka lovag által irányított, 3 tagú előkészítő bizottság rendszerezi, sorszámozza, készíti elő a bírálatra.

Érzékszervi szakmai zsűrizésre 2021. szeptember 10-én kerül sor Tarpán a Lovagrend székházában.

A versenyen az országosan elfogadott 20 pontos rendszerben történik a pontozás. Minden zsűri tag egyénileg, titkosan bírál. A zsüritagok által adott pontszámokat számítógépen rögzítik, s azokból átlagszámításal alakul ki a végső pontszám. A kategória győztese a legmagasabb pontszámot elért párlat.

Kategóriák:

  • Szatmári Szilva
  • Szabolcsi Alma
  • Egyéb

Amennyiben az Egyéb kategóriában induló párlatok közül valamelyik gyümölcsféleségből legalább 10 db érkezik legalább 3 különböző termelőtől, arra külön kategóriát képez a zsűri.

Az egyes kategóriákban a legtöbb pontszámot elérő termékek I., II., III. díjban részesülnek. Pontszámegyenlőség esetén a zsűritagok újrakóstolást követően titkos szavazással döntenek a sorrendről.

Győztes tételek ellenőrzése: A zsűri fenntartja magának a jogot a győztes párlatok tételnagyságának ellenőrzésére, mely szeptember 23-án esedékes. Akinek nem felel meg az időpont, jelezze Nagy Gábor titkár úrnak a 20/3971915 telefonon.

Eredményhirdetés: A megyei párlatverseny végeredményét 2021. szeptember 25-én, szombaton Tarpán a Művelődési Ház parkjában, 14 órakor kezdődő Új Pálinka Ünnepén hirdeti ki a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend Egyesület, amely a díjakról is gondoskodik.