Hidegen vagy melegen?

A pálinkát az úgynevezett „tulipán pohárból” szokták kóstolni. Ez egy talpas pohár, melynek az alsó része öblös, a középső rész egy kicsit összeszűkül, a felső rész pedig kiszélesedik. Azért van így kialakítva a pohár, hogy a gyümölcs illatok ide koncentrálódjanak, így remekül kivehetőek lesznek. A pohár teljes mérete 9 cl, de csak kettő cl-t töltenek bele. A fiatalok esetében nagyon sokszor találkozhatunk olyan esettel, amikor a szórakozó helyeken a fagyasztóból veszik elő a „feles” pohárkákat és abba töltik a pálinkát. Nos ez óriási hiba, ugyanis ilyen hőmérsékleten elveszik a pálinkának minden olyan tulajdonsága, amitől pálinka a jó pálinka. Ezt a nedűt 16-18 celsius fokon kell szervírozni, ekkor jön elő az oly jellemző illat és gyümölcsíz világ.