Aranyeső a Destillata 2017-en

Szabolcs sem vallott szégyent: a magyar aranyak kétharmada megyénkben landolt a párlatok rangos, ausztriai megmérettetésén.
Az ausztriai Destillatán, Közép-Európa legnagyobb párlatversenyén a magyar nemzeti győztes az Agárdi Pálinkafőzde lett – mondta Wolfgang Lukas, a versenyt rendező cég ügyvezető igazgatója a budapesti díjátadón. Tájékoztatása szerint összesen 119 főzde termékeit vizsgálták, Magyarországot 17 főzde képviselte. A versenyen 12 ország több mint ezer mintájáról mondtak véleményt a bírálók.
Ez a mi pályánk is
Kiválóan szerepeltek a szabolcs-szatmár-beregi pálinkafőzdék és magánfőzők Európa egyik legnagyobb megmérettetésén, a 2017-es, ausztriai Destillata nemzetközi párlatversenyen. Kiemelkedik a Várda-Drink teljesítménye, ugyanis a kisvárdai cég 5 benevezett mintájából 2 aranymedált, 3 pedig ezüstöt ért a sógoroknál. Ugyanakkor a Tuzséri Pálinka Manufaktúrának is szépen csillog a 2 arany és a 4 bronzérme. Büszkék lehetünk magánfőzőinkre is, hiszen a tiszadadai Pucsok Sándor nagyarannyal térhetett haza, de például a nyíregyházi hobbi főző, Lakatos Tibor ezüst és bronz érmei előtt is le a kalappal. Lokálpatrióta szempontból érdekesség az is, hogy a magyarok által megszerzett 17 aranyéremből 11 köthető a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrendhez (a 20 nyert éremmel Nemzetgyőztes Agárdi Pálinkafőzde főzőmestere Vértes Tipor is aktív lovagja a rendnek), a számos második és harmadik díjról nem is beszélve. Idén a wattensi Swarovski Kristálymúzeum adott otthont a március 17-i díjátadó gálának, ahol a magyar főzdék 116 érmet szereztek, és az országok szerinti összesítésben a harmadik helyet érték el a házigazda osztrákok és Németország mögött.
Magyar nagyaranyak
A hazai főzdék március 22-én díjátadó fogadás keretében, a Duna Palotában vehették át az érmeket Zsigó Róbert földművelésügyi államtitkártól, Elisabeth Ellison-Kramer osztrák nagykövet asszonytól, és Wolfgang Lukas Destillata-igazgatótól. Wolfgang Lukas ügyvezető igazgató elmondta: a Destillata idei versenyére 12 ország 119 főzdéje nevezett, mintegy 1054 mintával. Magyarországról 17 főzdéje összesen 116 érmet szerzett. (Összesen 5 nagyaranyat, 19 aranyat, 48 ezüstöt és 48 bronzérmet.) Magyarország öt nagyarany érmes terméke: az Agárdi Pálinkafőzde Sörpárlata és a Tokaji Sárgamuskotály Törkölypálinkája, a Vitalis Kft. Márton és Lányai Málna Pálinkája, Molnár János magánfőző Áfonyalikőrje, Pucsok Sándor magánfőző Alma Pinovája.
Bérfőzési hullámvölgy
A díjátadón Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára köszöntötte a vendégeket. Beszédében kiemelte: az uniós eredetvédelem a pálinka és a törkölypálinka kizárólagos névhasználatán kívül számos termék esetében a földrajzi megjelölés védelmét
is biztosítja, emellett a pálinka ma már hungarikumok közé is bekerült.
Az államtitkár elmondta: Magyarországon 2016-ban a kereskedelmi forgalomba kerülő pálinka mennyisége mintegy 965 ezer hektoliterfok volt, 6 százalékkal több mint 2015-ben. Csökkent viszont a bérfőzött párlat 4 millió 757 ezer hektoliterfokról 4 millió 362 ezer hektoliterfokra. Ausztria magyarországi nagykövete, Elisabeth Ellison Kramer gratulált a hazai főzdéknek a nagyon szép eredményekhez az idei erős mezőnyben.