Versenyfelhívás

Magán és Bérfőzött Párlatok Versenye Tarpa, 2019. szeptember 28.

A verseny kiírója: a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend Egyesület
A verseny helyszíne: A Lovagrend székháza
4931 Tarpa Rákóczi u. 67.

A verseny célja: a pálinka, mint hungarikum hírnevének további erősítése, az párlatok minőségének javítása, a párlat készítök eredményei számára nyilvánosság biztosítása, a pálinka fogyasztási kultúrájának javítása.

Minták átvétele:

  • Szatmári Múzeum, 4700 Mátészalka Kossuth utca 5. (tel.: 44/502-646)
  • Nagy Gábor egyesületi titkár: 4400 Nyíregyháza Botond u. 24. (mobil.: 06-20-3971915)

Nevezési feltételek:

Nevezési minta: Az a párlat indulhat a versenyen, melyből legalább 5 liter rendelkezésre áll az eredményhirdetésig. A beküldendő minta mennyisége fajtánként 0,5 liter – felcímkézve (nevező, fajta, alkoholfok)

Nevezési díjak:

Tételenként 500 Ft a nevezési díj, melyet a nevezést megelőzően a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend, Tiszántúli Takarék Szövetkezetnél vezetett 68800109-11131236-00000000 számú bankszámlájára kérünk átutalni/sárga csekken befizetni. Számlát ezt követően küldünk.

Nevezés jogi feltétele: A minta mellé kötelező csatolni a bérfőzési lapot, illetve magánfőzés esetén pénzügyőri vagy jegyzői igazolást a főzés engedélyezéséről. Igazolás nélküli párlatok, továbbá a nevezési díj nélküli tételek is kizárásra kerülnek.

A versenyre nevezett mintákat 2019 augusztus 21-től várja a Lovagrend a fent megjelölt helyeken 2019. szeptember 19.(csütörtök) 15 óráig a nevezés végső határidejéig. Ezt követően már nem fogadunk be gyümölcspárlatokat.

Előkészítő bizottság: A versenyre érkező párlatokat egy szatmár-beregi pálinka lovag által irányított, 3 tagú előkészítő bizottság rendszerezi, sorszámozza, készíti elő a bírálatra.

Érzékszervi szakmai zsűrizésre 2019. szeptember 21-én 11 órától kerül sor Tarpán a Lovagrend székházában
A zsűriben az a Szatmár-Beregi Pálinka Lovag szerepelhet, aki a versenyt megelőzően tréningen vett részt és nem tagja az előkészítő bizottságnak.
A versenyen az országosan elfogadott 20 pontos rendszerben történik a pontozás. Minden zsűri tag egyénileg, titkosan bírál. A zsüritagok által adott pontszámokat számítógépen rögzítik, s azokból átalagszámításal alakul ki a végső pontszám. A kategória győztese a legmagasabb pontszámot elért párlat.

Kategóriák:

  • Szatmári Szilva
  • Szabolcsi Alma
  • Egyéb

Amennyiben az Egyéb kategóriában induló párlatok közül valamelyik gyümölcsféleségből legalább 10 db érkezik legalább 3 különböző termelőtől, arra külön kategóriát képez a zsűri.
Az egyes kategóriákban a legtöbb pontszámot elérő termékek I., II., III. díjban részesülnek. Pontszámegyenlőség esetén a zsűritagok újrakóstolást követően titkos szavazással döntenek a sorrendről.

Győztes tételek ellenőrzése: A zsűri fenntartja magának a jogot a győztes párlatok tételnagyságának ellenőrzésére, mely szeptember 27-én esedékes. Akinek nem felel meg az időpont, jelezze Nagy Gábor titkár úrnak a 20/3971915 telefonon.

Eredményhirdetés: A megyei párlatverseny végeredményét 2019. szeptember 28-án, szombaton Tarpán a Művelődési Ház parkjában, 14 órakor kezdődő Új Pálinka Ünnepén hirdeti ki a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend Egyesület, amely a díjakról is gondoskodik.

Szponzorok jelentkezését várjuk!
Támogatóink nevét a rendezvénnyel
kapcsolatos valamennyi média
megjelenésben szerepeltetjük.