Tuzséri lovagtársaink is behúzták a Nemzetgyőztes címet

hordós3

hordós3

Agárdi lovagtársunk mindannyiunk örömére két évvel ezelőtt elért hasonló sikere után, idén a Tuzséri Pálinka Manufaktúra már testközelbe hozta hozzánk a nemzetközi megmérettetés során szerzett büszke címet.

{jb_bluebox}Magyarország, s benne pálinka nagyhatalomnak számító megyénk, Szabolcs-Szatmár-Bereg hírnevét öregbítő eredményt hozott a Destillata 2018, a világ egyik legrangosabb, Ausztriában évente – idén március vége felé megrendezett – nemzetközi párlatversenye.{/jb_bluebox}

a bufe

A Tuzséri Pálinka Manufaktúra a harmadik legnépesebb versenyzői gárdával indult magyarok közül hét pálinka érme mellett a kitüntető “Nemzetgyőztes” címet is elnyerte.
Ennek méltó itthoni fogadtatására szervezett közvetlenül Húsvét után sajtótájékoztatót Baracsi Endre, a megyei közgyűlés és a megyei értéktár bizottság alelnöke, aki három eredetvédett pálinkája okán pálinka nagyhatlomnak számító megyénk újabb hatalmas sikereként értékelte a Tuzséri Pálinka Manufaktura mostani, nemzetközi megmérettetésben is kiemelkedő teljesítményét. Külön kiemelte a szatmár-beregi régió ikonikus gyümölcse, a szilva nemzetközi szárnyalását. Ennek bizonyítékaként fölsorolta, hogy a Desztillata 2018 -on ugyancsak nagyszerűen szereplő Várda-Drink Zrt. Váradakeserű szilvája aranyérmes, a Szatmári szilvája ezüst érmet hozott a Szabolcs-Szatmár-Bereg “konyhájára”, a tuzsériak szintén ezüstöt érő Szilvapálinkájához hasonlóan.

Komaromi es Baracsi

Komáromi János, a Tuzsér és Mándok között található Kálonga-tanyán 12 év óta elindított Tuzséri Pálinka Manufaktúra tulajdonosa a bérfőzde, kereskedelmi főzde környezetbarát kialakításáról, majd az idegenforgalmi célú kóstolóház és vendégházak felépítéséről számolt be, mint a folyamatos vállalkozásfejlesztésük meghatározó szakaszairól. Mint elmondta, további elképzeléseik között lekvárok, és likőrök készítése is szerepel. A Destillatan elért eredménnyel kapcsolatban elmondta, hogy szerezetek már világgyőztes címet Gyulán, ám ez volat az eddigi legnagyobb megmérettetés, ahol az elnyert Nemzetgyőztes-díj egyértelműen az eddigi teljesítményük csúcsa. A minőségért folytatott harcuk másik színtere a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend, amelynek szombaton Tivadarban tartandó Szilvavirágzás Ünnepére is felhívta a nagyérdemű figyelmét.

Komaromi JanosA tájékoztatóra hivatalos volt a térség fideszes palamenti képviselője Tilky Attila is, aki kifejezte elismerését a házigazdák sikereiért. Mint a pálinka kultúránkra különösen büszke – egyébként szakirányú képzettséggel is rendelkező – politikus, az Európa Tanács tagjaként külföldön is elhivatott “lovagja” e hungarikumunknak. “Szeretném hogy a minőségi pálinka fogyasztás kultúrája még a következő évszázadokban is jelen legyen a Kárpát-medencében” – utaltfinoman az alkohol tartalmú italok fogyasztását tiltó vallású tömegek e sajátos aspektusból is elgondolkodtató távol tartásának fontosságára.
Tilky Attila arra is felhívta a tuzséri üzem immár német nyelvterületen is nevet szerzett tulajdonosainak a figyelmét, hogy álljanak élére egy európai pálinka útvonal megvalósítását célzó kezdeményezésnek, amelyet politikusként örömmel képviselne az Európa Tanácsban, ahol szerinte fogadó készek az efféle határokon átívelő kulturális programokra.

Idegenforgalmi együttműködés lehetőségének húrjait pengette a sajtótájékoztatón Vásárosnamény polgármestere. – A minőség az, ami itt a Kálonga-tanyán megfogja az embert – dícsérte meg a látottakat Filep Sándor majd hozzátette: – Egy fajta pálinka túra útvonal kialakítása már elindult, s ennek Vásárosnaményból kiindulva egyik irányban Tarpa a másik irányban pedig itt a kálongai pálinka-tanya kiváló célállomásnak kínálkozik a gasztronómiai élvezetek nyújtása mellett a tiszai evezős program kínálata révén.

Desztillata 2018

A nemzetek rangsorában 1. Ausztria 285, 2. Németország 210 és 3. Magyarország 58 éremmel. A magyar érmek megoszlása: egy Nemzetgyőztes, továbbá Arany: 8, Ezüst: 21, Bronz: 28 darab.
Különös büszkeségünk, hogy a megyei ikonikus gyümölcse a szilva, letette névjegyét a nemzetközi viadalon, hiszen a tuzszériak szatmári szilvája ezüstöt, a kisvárdai Várda-Drink Zrt. Várdakeserű szilvájával arany és Szatmári szilva pálinkájával ugyancsak ezüst érmet hozott megyénk “konyhájára”.

Nemzetgyoztes dij