Országelső lett birsünk, almánk

Birsalma

BirsalmaMEGYÉNK PÁRLATAI 47, LEKVÁRJAI, GYÜMÖLCSLEVEI 27 ÉRMET HOZTAK HAZA. Gyula – A Magyarország Legjobb Pálinkája díj eredményhirdetését a XII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál, Kiállítás és Vásár keretében április 16-án tartották Gyulán. A programsorozat kiemelkedõ része volt a XIX. Magyar Országos Pálinka és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny, melyre idén 9 ország több mint 800 mintát nevezett. A zsûri Összesen 106 arany-, 155 ezüst-, valamint 189 bronzérmet, és a kategória gyõzteseknek 20 Champion Díjat ítélt oda.

 

Az Ország Legjobb Kereskedelmi Fõzdéje címet a 10 aranyérmes párlatából néggyel Champian Díjat is kiérdemelt Agárdi Pálinkafõzde Kft. nyerte el. Magyarország Legjobb Pálinkája 2011-ben az Agárdi Pálinkafõzde Kft. “nemtudom” szilvából fõzött szilvapálinkája lett, amelyet december 6-án, a IV. Szent Miklós Pálinka Ünnep keretén belül, megõrzendõ nemzeti kincsként helyezik majd el Budapesten, a Magyar Mezõgazdasági Múzeumban.

 

Birsalma2A szabolcs-szatmár-beregi versenyzõk közül a legtöbb érmet a Tuzséri Pálinka Manufaktúra gyûjtötte be. Elhozott egy Champion Díjat, azaz övé a legjobb magyarországi birsalma pálinka. Ezen kívül nyert 3 aranyérmet (Húsvéti Rozmaring, Príma és Irsai Olivér Szõlõ pálinkáival), 9 ezüstöt és 5 bronzot. Kiválóan teljesített a Zsindelyes Pálinkafõzde, 3 aranya (Kékfrankos+Cabernet Franc Törköly, Szamóca valamint Barique Szilva Pálinka) mellé 3 ezüs érmet és 4 bronzot söpört be. A Tarpa Manufaktura 3 aranyérme (Szatmári Szilva, Szabolcsi Alma és Birsalma pálinkája), továbbá 2 ezüst és 2 bronza szintén remek teljesítmény, küllönösen annak fényében, hogy a tarpai Szabolcsi Alma elõl minimális különbséggel egy vajdasági almapárlat vitte el a Champion Díjat, így vlójában a tarpaiaké az ország legjobb almapálinkája. A Várda Drink 4 ezüst és 2 bronz érme is szépen csillog, miként megyénk legújabb pálinkafõzdéjét Nyírtasson mûködtetõ Special Mobil Kft. 2 bronzérme is.
A több mint 30 ezer fõt vonzó háromnapos pálinkafesztiválon, amely a világ egyik legnagyobb gyümölcspárlat megmérettetése a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend is felvonult, büszkén tudva soraiban a Magyarország – idei – Legjobb Pálinkáját elõllító Agárdi Pálinkafõzde tavaly Tarpán lovaggá ütött vezetõjét, Vértes Tibort is.
Újdonsága volt a fesztiválnak az idén elõször meghirdetett Lekvár- és Gyümölcslé verseny, amelyen ugyancsak kiválóan szerepeltek megyénk benevezett termékei. A Legjobb Lekvár díjat a vásárosnaményi Hungaro-Jam Kft. Fruit de Bereg Szederlekvárjának ítélték oda. Aranyérmet kapott a naményiak csipkelekvárja, az EKO Kft. sárgabarack íze és õszibarack itala, Bihonné Király Edit Szederlekvárja, Serfõzõ Andrea Szatmári Szilvalekvárja és Csobolya Imre Bio almleve. Ezen kívül még számos ezüst és bronz érmet érdemeltek ki a szabolcsiak, köztük meg kell említeni a Nyírfruct Szövetkezetet 1 ezüst és 4 bronzérmet érõ gyümölcsleveiért.

Forrás: KM