Nem csak inni tudjuk a pálinkát, főzni is

TIPP újság: Szabolcsi főzőmesterek párlatai szolgálnak bizonyságul: a pálinka nem ok nélkül lett hungarikum.
A magyar ember számára az erjedő gyümölcsök alkoholos párlata nem csak élvezeti cikk: évszázadokon keresztül gyógyszerként, energiaitalként és roborálószerként is funkcionált – nem csoda tehát, hogy a pálinka egyike a hungarikumoknak. Éppen ezért komoly fegyvertény, hogy a Salzburban a közelmúltban megrendezett Destillata 2009 verseny szabolcs-szatmár-beregi sikert hozott: a Várda Drink Zrt. 2007-es Naményi Birs Pálinkája aranyérmes lett, Naményi Alma Pálinkája pedig ezüst medált kapott.

– Bebizonyosodott, hogy a pálinka mégis csak a magyaroké – kommentálta a hírt Csobolya Attila, a kisvárdai cég „aranyos” főzőmestere, aki a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend pohárnoki tisztét is betölti.
A megyéből más főzők is sikerrel vettek részt a versenyen: a Tarpa Manufaktúra Szatmári Szilvája és a Zsindelyes Pálinkafőzde három párlata (szeder-, berkenye-, és Cserszegi fűszeres szőlőpálinkái) bronz éremmel tértek haza. A világ egyik legjelentősebb párlatversenyén egyébként az Agárdi pálinkafőzde – a verseny története során mindeddig többnyire nyertes osztrákokat megelőzve – elnyerte a „Legjobb pálinkafőzde” díját.