Kiválóságaink fehéren feketén

Talléros fozde

Talléros fozde

Megyénk jeles hungarikum terméke a pálinka, nemzeti kincs és nemzeti ital. A Vidékfejlesztési Minisztérium(VM) május 19-én mutatta be a Pálinka Országkóstoló eredményeként elkészített Pálinka Kiválóságok Könyvét.

E könyvbe kerülést megelőző versenyben a hazai főzdék, kizárólag ellenőrzött keretek között előállított, piaci forgalomban megtalálható, igazi pálinkái vehettek részt. Az otthon készülő párlatoknak itt esélyük sem volt labdába rúgni, hiszen több kiírásban szerepelt feltételnek sem felelnek meg. A Kiválóság címért idén 68 pálinkaház 171 tétele versengett.

Magyar Talléros Látványfőzde

Ünnepélyes keretek között, a VM-ben vehették át okleveleiket azok a pálinkaházak, amelyek termékei legalább 3 csillagot szereztek a Pálinkakiválóságok idei versenyén. A kiírás szerint egy pálinkaház csak 3 tétellel és olyan pálinkákkal nevezhetett, melyekből minimum 500 palack került forgalomba, és fél literenként 2000 forint felett van a kiskereskedelmi áruk.

A Pálinkakiválóságok Könyve 2014 kiadványba a 171 nevezett tételből végül 50 pálinkaház legjobb 83 terméke került be. A minősített 83 tételből 43 szerzett 3 csillagot(nemzetközi versenyen ez ezüst érmet érne), 22 tétel kapta meg az aranyéremnek beillő 4 csillagot. A kiemelkedő és különleges pálinkáknak járó 5 csillagos minősítést 18 tétel nyerte el a hazai kínálatból, melyek között legnagyobb örömünkre ott találjuk a Várda Drink Zrt. Naményi Pálinkafőzde Fürtös meggypálinkáját is.

Panyola 1 Koncz Lajos fozomester

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nevezetes értékei között a hungarikumok sorát ékesítő pálinka is vezető helyen szerepel. Három, földrajzi eredvédettséget élvező pálinkája (szatmári szilva, szabolcsi alma, újfehértói meggy) révén megyénket zászlóshajóként tartja nyilván a szakma. Nos, e kivívott rangunknak megfelelően szerepeltünk a Pálinka Kiválóságaink május 19-i megmérettetése során is.
Az ország valamilyen minősítést nyert 83 pálinkája között 14-et Szabolcs-Szatmár-Beregben főztek:

  • Öt csillagot kapott (1): a Naményi Pálinkafőzde Fürtös meggy pálinkája.
  • Négy csillagot kaptak (5): a Panyolai Szilvórium Elixír-fekete cseresznye pálinkája, a Tarpa Manufaktura Szatmári szilvája és Szabolcsi alma pálinkája, a Tuzséri Pálinkamanufaktura Irsai Olivér szőlőpálinka és Vadcseresznye pálinkája.
  • Három csillagos lett (8): az ibrányi Demeter Pálinkamanufaktura Sárgabarack pálinkája, a nyírtassi Magyar Talléros Látványfőzde Vranja birskörte pálinkája, az ököritófülpösi Matheus Pálinkafőzde Kóser-fürtös meggy pálinkája, a Panyolai Szilvórium Aranyalma pálinkája, a Tuzséri Pálinkamanufaktura Vilmos körte pálinkája, valamint a Zsindelyes Pálinkafőzde 3 párlata, a Fahordóban érlelt Szabolcsi almapálinka, az Újfehértói meggypálinka és az Újfehértói fürtös ágyas meggypálinka.

Panyola és Fazekas min

A könyvben szereplő pálinkák viselhetik a 2014-es év Pálinka Kiválósága címet, melyet a díjnyertes párlatok palackjain matricával jelenítenek meg. A kiválóságok kiválasztása mellett elkészült a hazai pálinkatérkép, amelyből kiderül, hogy a védett eredetű pálinkáink készítésének körzetei hol találhatóak. A legfontosabb területek és fajták: Gönci barack; Szabolcsi alma; Békési szilva; Újfehértói meggy; Kecskeméti barack; Göcseji körte; Szatmári szilva; Pannonhalmi törköly.