Egy párlat messze is eshet fájától

dscf6826

Mátészalka -A Pálinka Műhelyt szervező lovagok szerint életfogytig tanulható ez a szakma. A földrajzi eredetvédettséget élvező pálinkáink minőségének állandó javítását zászlajára tűző Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend idén is megrendezte Mátészalkán a Pálinka Műhelyt. 

A szakmai ismeretek mind magasabb szintre emelését célzó találkozónak ezúttal is a Szatmári Múzeum adott otthont 2014. június 6-án. A kocsi gyűjteményével korán országos hírnevet szerzett intézményben neves szaktekintélyek előadását hallhatták a megye minden részéből ideérkezett profi-, és lelkes amatőr pálinkások.

dscf6825

Az idei Pálinka Műhelyt dr Cservenyák László a házigazda intézmény igazgatója, szatmár-beregi pálinkalovag nyitotta meg. A program ezévi újdonságaként előadást tarott a Pálinka Nemzeti Tanács vezetése. A szervezet tevékenységéről Mihályi László a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke beszélt, míg a titkára Dull Péter, aki az FM munkatársa Magyarország földrajzi eredt védelemmel rendelkező pálinkavidékeiről tartott előadást.
Ezt követően a már tavaly is nagy sikert aratott NAV-os előadó, Danku Sándor következett, aki a jövedéki ellenőrzések szabolcs-szatmár-bereg megyei tapasztalatairól beszélt, továbbá a jövedéki szabályozás aktuális kérdéseit feszegette.

dscf6873

A pálinka minőségjavításának egy eddig még részleteiben nem taglalt területe, a párlatok érlelése került terítékre az idei Pálinka Műhely munkájának utolsó harmadában. A Corvinus Egyetem tanára, szatmár-beregi pálinkalovag Dr.Panyik Gáborné kutatási eredményeit ismertetve felhívta a figyelmet a gyümölcs pálinkák saját fajú, illetve tölgy, gesztenye, akác, szilva, meggy stb. fahordókban történő érlelését követő – a párlatnak gyakran fantasztikus zamatokat kölcsönző – nemesedésére. A tanárnő megállapításait erősítette meg különböző ideig érlelt pálinkáik kóstoltatásával végződő előadásában a tudományos laborvizsgálatoknak üzemi szintű, gyakorlati kipróbálásában is partner Agárdi Pálinkafőzde Kft. társtulajdonosa, a szintén szatmár-beregi pálinkalovag Vértes Tibor. A tölgyfahordóban különböző ideig (1,2,5 éven át) érlelt asszutörköly pálinkáknál, csak az a több mint tíz éve a Tokaj-Hegyaljai Orémus pincészettől kapott asszu seprőből főzött párlat “durrant” nagyobbat, amelyet Agárdon azóta érlelnek tölgyfahordóban. Ahogy a kóstoltatásnál egyhangúlag megállapítást nyert, világbajnok konyakok csak jelenthetnek ennek a “seprőnek”, amelyből hamarosan egy sorszámozott, limitált palackos szériát piacra is dobnak a drága kuriózumokat kedvelő gyűjtőknek.

A fahordós érlelés kísérleti muntáinak fantasztikus bukéit ízlelgető résztvevőknek egy svédasztalos vacsora elfogyasztása mellett volt lehetőségü egymással is gondolatot cserélni.

dscf6877
További képeinket a fotóra kattintva nézheti meg.