A Szatmári szilvánk és a szabolcsi almánk is etalon lett a magafajta gyümölcs pálinkák között

A rendezők által kért öt fős kontingest tisztességgel kitöltve, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend küldöttsége méltón képviselte a tarpai székhelyű egyesületen túl a megyét is június 20-án az Országházban, a Pálinka Nemzeti Tanács által szervezett Országos Pálinka és Törkölypálinka Verseny eredményhirdető gáláján.

A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrendet öt lovag képviselhette az Országházban megtartott díjátadó gálán .

Ez a verseny a szakma legkomolyabb megmérettetése, ahol többlépcsős rendszerben értékelik a tételeket. A pálinkákat – a többi hazai versenytől eltérően – analitikai vizsgálatnak veti alá a NÉBIH. Az idén 45 pálinkaház által 333 nevezett termékből ezen a rostán kettő nem felelt meg az élelmiszerbiztonsági előírásoknak. A vizsgálat után az érzékszervi bírálaton választották ki, melyik pálinka lesz az országos bajnok, ezen kívül minden pálinkáról készült szakmai jellemzés a főzdék számára. A Magyarország Legjobb Pálinkája 2019 címet a soproni 1 Csepp Pálinka Fekete berkenye pálinkájának ítélte oda a versenybíráló bizottság.

– Jó volt Szatmár-Beregi pálinka lovagnak lenni a gyönyörű felsőházi teremben, ahol székhelyünk kereskedelmi főzdéje, a lovagtárs Várady György vezette Tarpa Manufaktura, zászlóshajó terméke a Tarpa Szatmári Szilvapálinka champion lett a legjobb szilvák között is, továbbá 2 aranyat is kasszírozott Szabolcsi Alma-, illetve Muscat Lunel Szőlőpálinkájáért.
A Várda Drink Pálinkafőzde két aranya – Kulacs Fürtös Meggy és Exclusive Málna – mellé begyűjtött 6 ezüstje (Exclusive kategóriás Besztercei Szilva-, Fekete ribizli-, Birs-, Ágyas barack-, Kajszibarack- és Bodza pálinkák) és 6 bronzérme (Kulacs Szabolcsi Alma, Kulacs Szatmári szilva, Exclusive Berkenye, cseresznyefa hordóban érlelt cseresznye 2017 és 2018) is önmagáért beszél és ugyancsak pálinka lovag főzőmesterét, Csobolya Attilát dícséri.

Másik lovagtársunk, Simon László főzőmester kezenyomát viseli a Panyolai Szilvórium főzde bronz éremmel díjazott Panyolai Elixir Fürtös Meggy pálinkája – számolt be “lovagiasan” az országházi küldetésről az egyik részt vevő, dr Cservenyák László múzeum igazgató, pálinka lovag.

A bőség zavara

A hazai pálinkás viszonyokra jellemzően előző napon, 2019.06.19-én egy másik országos pálinka verseny eredményeit hirdették ki a fővárosban. Ez volt a Nemzeti Pálinka Kiválóságok Program 2019. évi, ímmár ötödik alkalommal megrendezett megmérettetése. Az idei programra 24 pálinkaház 157 tétele nevezett, ebből 22 pálinkaház 93 tétele került a Pálinkakiválóságok és a TOP Pálinkakiválóságok közé.

Az Agrárminisztérium által kiírt verseny médiában közzétett eredményeiből számunkra szintén örvendetes sikerekről értesülhettünk:
A Tarpa Manufaktúra 3 terméke lett Pálinka Kiválóság, közülük egy – a Tarpa Szatmári Szilva – TOP Pálinka Kiválóság minősítést kapott.

A Várda-Drink 5 terméke (Exclusive kategóriás Birs-, Besztervei szilva-, Kajszibarack-, Berkenye-, Cseresznyefa hordóban érlelt cseresznye pálinka)lett Pálinka Kiválóság, egy terméke pedig – a Kulacs Szabolcsi Almapálinka – TOP Pálinka Kiválóság címet nyert.

Örülhetünk a szintén Szatmár hírét öregbítő, a Márton János féle, ököritófülpösi Matheus Pálinkaház sikerének is: két Pálinka Kiválóság címük mellett egy TOP Pálinka Kiválóság címet is hazavihetett Kóser-érlelt almapálinkájuk.

A szintúgy Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend Egyesület tag Vértes Tibor révén, ha csak érzelmileg is, de érdekeltek vagyunk az Agárdi Pálinkafőzde sikereiben. Ezekből most sem volt hiány: Pálinka Kiválóság címet kapott 3 termékük (Prémium birs-, Prémium Pirosvilmos-, és Miraculum szilvapálinka), továbbá TOP Pálinka Kiválóság címet viselhet mostantól 6 termékük: nevezetesen a Miraculum Kajszibarack-, a Prémium termékcsaládból a Barique szilva-, a Kökény-, a Málna-, a Bodza-, valamint a Tokaji sárgamuskotály törköly pálinka.
Idén először a kötelező alkategóriákban TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül megszavazták az Agrárminisztérium pálinkája címre érdemes párlatot, melyet a Márton és Lányai Pálinkafőzde Magyar Kajszibarack Pálinkája nyert el.