Pálinka Életmű díjas lett Várady György a Tarpa Organic Zrt. ügyvezető igazgatója

Már a második Pálinka Életmű-díj kerül a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend virtuális vitrinébe: Szilágy László lovagrendünk kancellárja hasonló, korábbi elismerése után, 2024 júniusában Várady György alapító nagymester vehette át a Pálinka Életmű-díjat a PNT elnökségétől Budapesten.

Budapest, Tarpa – A pálinka több mint egy szeszes ital a magyarok számára, ugyanis az egyes számú hungarikumunk, amit nemzeti kincsként tartunk számon – emlékeztetett a 11. alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjátadó ünnepségén Budapesten az agrárminiszter. Nagy István emlékeztetett, a pálinkatörvény 2008-as bevezetése és a 2004-ben megszerzett európai uniós védjegy, valamint a 2011-ben elért eredetvédettség mind hozzájárultak a pálinka minőségének és hírnevének növeléséhez. Ugyanakkor köszönet illeti a gazdákat és a termelőket, akik a jó pálinkához szükséges kiváló minőségű magyar gyümölcsöt termelik.

Hagyományosan ezen az eseményen választják ki Magyarország legjobb pálinkáját és legeredményesebb pálinkafőzdéjét. Az eseményen átadták át a 2024. évi Pálinka Életmű Díjat. A rangos szakmai elismerést az a Várady György kapta, aki a Tarpa Manufaktúra alapítójaként nemzetközi elismertséget is szerzett a beregi kisüzemben hosszú évek során kifejlesztett, magas minőségű pálinka és lekvár termékcsaládokért.

Kincsekre lelt, megfogták

Első hallásra furán hangzik, de tény, hogy a Felső-Tiszán nyaranta megismételt vízitúrázás segítette hozzá, hogy idestova három évtizeden át az ország egyik leghíresebb pálinka manufaktúrájának legyen mai napig a vezetője. Várady György és barátai folyóparti barangolásának egyik kedvelt célpontja volt Tarpa, ahonnan a település hagyományos kincseivel- szilva lekvárral és a pálinkával – fölszerelkezve tértek vissza kajakjaikhoz.

 

Tarpa erről a két termékről már évszázadok óta nevezetes volt, hiszen minkettő alapanyagául az a mézédes Penyigei, vagy “nemtudom” szilva szolgált, amitől kék színbe öltöztek nyár végére a község kertjei.

Megtetszett ez a fiatal nyíregyházi gépész üzemmérnöknek és a vele túrázó németországi mérnök kollégájának. Elképzelték mekkora lehetőség volna abban, ha a helybéliek által befőttes üvegekben, műanyag palackokban kínált termékekből minőségi, bárhol kelendő árut állítanának elő. Az ötletből akkor lett valóság, amikor értesülvén az egykori téesz pálinkafőzde eladásáról a megalapított Manufaktúra Kft-vel megvették az alapos felújításra szoruló tarpai főzdét.

– Visszanézve az indulás meglehetősen kalandosnak hat – emlékszik vissza Várady György. – Egyszerre kellett működőképes üzemet, sikerre érdemes termékcsaládot és piacot építeni. Kezdtük a szilvalekvár és a pálinka főzésével. Ehhez 1996-97-ben lekvárüzemet, később hűtőházat, raktárakat építettünk, a pálinkafőzdét felújítottuk. Így indult a termékcsalád fejlesztése.

Jöttek az elismerések

A tarpai üzemben készült szilvalekvárt és szilvapálinkát 1999-ben Kiváló Magyar Termék díjjal tüntették ki, miként később a baracklekvár, majd a mézes dió is megkapta az elismerést. Már az első időkben igyekeztek a térség viszonylagos elmaradottságából előnyt kovácsolni. Sikerült, hiszen az erre kiválóan alkalmas érintetlen területeken termett bio gyümölcsökből készített biotermékekkel be tudtak kerülni az erre fogékony piacokra.

Külföldön is hódítani kezdtek a tarpai termékek: 2002-ben Párizsban a teljes lekvárcsalád kiérdemelte a Sial d’ Or aranyérmét, jelezve a Tarpa Manufaktúrának, hogy jó úton járnak. Jött a 2006-os bécsi Destillata, ahol ezüstérmet nyert a szilvapálinkájuk, bronzot a kajszibarack pálinkájuk. Egy évvel később a Német Mezőgazdasági Minisztérium aranyéremmel díjazta a tarpai bio dióolajat, 2009-ben az olaszországi Bolzano arany medálját érdemelte ki a manufaktúrában készült szabolcsi almapálinka. A klagenfurti World Spirit Award-on a benevezett magas minőségű pálinkáiknak köszönhetően első osztályú főzde minősítésben részesültek. A magyarországi pálinkaversenyek megbecsült szereplőiként fényes érmek és díjak egész sorát vihették haza az évek során. A manufaktúra korábban felépített imázsát a cégvezető Várady Györgynek a VOSZ által 15 éve adományozott “Az év vállalkozója” díj is elismerte.

A minőség központú munkájának köszönhető hírnevét ma már Tarpa Organic Zrt.-ként őrző vállalat kényesen ügyel a 20 fajta lekvár és 15 fajta pálinkát magában foglaló Tarpa termékcsalád jó hírére.

Lovagok is viszik jó hírét

Várady György ügyvezető igazgató kezdeti elképzelése változatlan: a helyi receptúrákat követve, a szatmári régióban termelt alapanyagokat felhasználva előállítani piacképes, minőségi élelmiszereket. Vezér termékük természetesen az időközben földrajzi eredetvédettséget kapott szatmári szilvapálinka és a szilvalekvár. Mára a pálinkáik nagy részét, prémium lekvárjaik egészét Németországban és Angliában értékesítik.

Miután Várady György a tarpai cégalapítástól érezte, hogy a szatmári pálinkának szűkebb pátriánktól Nyugat felé távolodva nincs meg az itthon elvárt nimbusza, úgy gondolta, volna értelme egy olyan civil szervezetnek, amely ezt a magyar napfény érlelte gyümölcs alapanyagú italt a méltó helyére emeli. Ennek érdekében tíz lelkes alapító tag barátjával 2005-ben megalakította a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrendet. A megkezdett munkájának célja a pálinka népszerűsítésén, kulturált fogyasztásának meghonosításán túl, a Szatmár-Bereg-i gasztronómiai- és népi hagyományok felélesztése és átmentése volt a következő nemzedékek számára.

A közel 20 esztendő alatt a pálinka lovagok több száz rendezvényen megjelenve igyekeztek eleget tenni kitűzött céljaiknak. Ezek jegyében készítettek filmet a szatmári pálinkáról, vettek részt fesztiválokon. Az egyesület által minden szeptemberben megrendezett „Új pálinka ünnepe” több ezer látogatót vonz Tarpára. A ma már 24 tagú lovagrend székhelye is a hagyományőrzést erősíti, hiszen egy 1867-ben épült tarpai középparaszti házban van, kertjében a tájra jellemző „nemtudom” szilva 16 alfajával.

– Az elkezdett munka nem volt hasztalan. Az országban jobban megismerték a szatmári pálinka nevét, minőségét, múltját. Bár a pálinka piaci helyzete ma egyre nehezebb, talán mégis elmondható, érdemes volt! Szeretnénk ezt a munkát tovább folytatni – mondja bizakodva a Pálinka Életmű Díj 2004 tulajdonosa. GB

A rendező Pálinka Nemzeti Tanács(PNT) szerint az idei Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyre 341 nevezés érkezett, amelyek közül 286 részesült elismerésben, 29 arany, 146 ezüst és 91 tétel bronz minősítést kapott. A díjátadó részeként átadták Magyarország legjobb pálinkája 2024. díjat is, amelyet a húsz éves tapasztalattal rendelkező Brill Pálinkaház Vilmoskörte pálinkája érdemelt ki. Az aranyérmek átvételenél örülhettünk a Várda Drink Zrt. főzőmestere, Csobolya Attila sikerének, az ezüst és bronz érmesek között pedig a Tarpa Organic illetve a Numen kereskedelmi pálinkafőzdék elismerésének is.