Jó hírünket vitték a gyulai fesztiválra

Szakajtónyi éremmel tértek haza a minőség iránt elkötelezett párlat készítőink

A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend és a Szabolcsi Pálinka Lovagrend által méltó módon képviseltette magát a három földrajzi eredetvédett pálinkája révén is elismert Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a 22. Gyulai Pálinkafesztiválon.

A szeptember 15-17 között zajlott esemény első napján a Kárpát medence szinte minden tájáról érkezett lovagrendek felvonulásával vette kezdetét. A híres fürdő város nevezetes Száz éves cukrászdájától a Várkertig vonuló seregszemlén megyénket a szilvakék egyenruhás Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend Egyesület és az almapirosban pompázó Szabolcsi Pálinka Lovagrend Gyula felvonuló tagjai képviselték.

A színes gasztronómiai programokat is kínáló rendezvényen azért mégis csak a pálinka, e nemes hungarikum volt a figyelem fókuszában. A szervezők deklarált célja volt ugyanis, hogy a termelő és a fogyasztó egymásra találjon és ismeretséget kössön, hiszen ebben a közegben lehet a legideálisabb módon megismerkedni a magyar pálinka előállítóival, nagy elhivatottsággal végzett munkájuk gyümölcsével, és persze a “nedű” kulturált fogyasztásával.

Főszerepben az alma

Idén az almából készült párlatok voltak a főszereplők, ugyanis belőlük készült el a 2022. évi Nemzeti Összetartozás Pálinkája. Ehhez az ikonikus házasításhoz a magyarországi földrajzi tájak mellett alma párlataival járult hozzá a Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Drávaköz és a Muravidék is. Az Andrássy-kastélyban tartott eseményen elhangzott: a cél, amelyet az ötletgazda szervezők három éve tűztek zászlajukra, teljesült. A Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke ezúttal is megáldhatta az összetartozás idei pálinkáját, amely egyedi sorszámmal ellátott, névre szóló Herendi Porcelán butéliákba került.

A 23 éve útjára indított fesztivál máig komoly fejlődésen ment keresztül. Az ország sok-sok kereskedelmi főzdéje ezúttal is részt vett a Gyulai Várkertben zajlott eseményen, ahol – összességében több száz félét számláló – pálinkáik kóstoltatására is lehetőséget kaptak. A “pálinka soron” öröm volt találkozni a Panyolai Szilvórium Zrt. dekoratív standjával, amelyet sűrűn látogatták a gyümölcs párlatok szatmári különlegességeire fogékony látogatók.

Okok a büszkeségre

A Gyulai Pálinkafesztivál zászlóshajójaként megrendezett Brillante – 2022 Nemzetközi Párlat Versenyre Magyarország határain innen és túl tevékenykedő magán-, és bérfőzetők nevezték be párlataikat, összesen közel ezer mintát.

A verseny ünnepélyes eredményhirdetésén is volt mire büszkének lenni a szabolcs-szatmár-beregi versenyzőknek, s a megyénk eredményes szerepléséért izguló lokálpatrióta érdeklődőknek. A verseny egyik jelentős elismerését Pucsok Sándor Starking alma párlata érdemelte ki, elnyervén a Brillante Legjobb Bérfőzetett Párlata díját. Az összesen hat díjjal gazdagodott tiszadadai bérfőzdés másik aranyérmét egy Csacsanszka radna szilva párlatért kapta.

Kiválóan teljesített a nyíregyházi dr Kósa Lajos és Ecsedi János is. A magánfőző páros 16 érméből négy (Nemtudom-. Elena-, Stanley szilva és Granny Smith alma) párlatuk ért aranyat. A vásárosnaményi páros, Veres István és Kósa Edina 8 érmet hozhatott haza, amelyek közül a Kéntorjánosi meggyükért vehettek át aranyérmet. Bár a legcsillogóbb érem ezúttal nem került a nyakukba, de a nyírgyulaji Szőllősi Kristóf és a nyíregyházi Lakatos Tibor is több második és harmadik díjjal lett gazdagabb az idei Brillantén.

GB