A Szilvanap zamataiban a történelmet is ízlelgethettük Tarpán

Díjazottak 2

Díjazottak 2

Ünnepre érkezett a sok érdeklődő szeptember 24-én, szombaton Beregbe, az egykori kurucok fészkébe, a pálinka mai fővárosába. Tarpán, a XIII. Szatmár-Beregi Szilvanapok közönségcsalogató programfolyamát Németh Zsolt az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke nyitotta meg.

Új lovag a rendben

– Egy igazán sokoldalúan felhasználható gyümölcs, mely magában rejti az igényességet, a jobbra törekvést, legyen szó a gyümölcsöskertek gondozásáról vagy a termés feldolgozásáról. Hagyomány, kultúra, gasztronómia, s maga a történelem szólít meg bennünket, ha egy ízletes szilvás ételt vagy egy tiszta, nemes szilvapálinkát kóstolhatunk meg – mondta rendezvény fővédnöke, külön köszöntve a hallgatóság soraiban helyet foglaló gyerekeket, akiknek át kell adnunk tudást, tiszteletet.

ATI 3608

– A pálinkát először 1437-ben említik, akkor még égetett borként, de az 1600-as évektől már a ma is ismert nevén szerepel a leiratokban – méltatta „Az új pálinka ünnepe” címmel is jegyzett rendezvényt dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője. Beszélt Tarpa vonzerejéről, testvértelepülési kapcsolatairól, elismeréssel szólt arról, hogy az itt élők milyen elkötelezettséggel őrzik a történelmi és kulturális örökséget.

Bicskei Lajos

 

– Szívesen látott vendégek előtt mindig szélesre tárjuk a kapuinkat. A hagyományaink ápolását a közösségteremtés egyik legfontosabb lehetőségének tekintjük, akár történelmi elődeinkre, Rákóczi Ferencre, Esze Tamásra emlékezünk, akár tájjellegű ételeinket, italainkat kínáljuk – invitált mindenkit a helyi értékeket kínáló standokhoz vagy épp a színpad elé Szécsi Szabolcs polgármester.

DSCF0311c

Az ünnep elmaradhatatlan részeként délután kettőtől a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend vonult a színpadra, hogy hagyományaihoz híven megtartsa az idei Új Pálinka Ünnepét.
A ceremónia során a lovagok minősítették az idei szilvatermést és a belőle készült új pálinkát, majd átadták az idén is három kategóriában kiírt megyei pálinkaverseny díjait:

Díjazottak

Szatmári szilva kategóriában:

I. Bicskei Lajos
II. Szabóné Kovács Zsuzsa
III. Bagi Sándor

Szabolcsi alma kategóriában:

I. Szabó József
II. Szabó Zoltán
III. Kathó Roland

Egyéb gyümölcspárlatok kategória:

I. Kathó Lajos Irsai Olivér szőlő
II. Bicskei Lajos Pándi meggy
III.Szabóné Kovács Zsuzsa fekete ribizli

Tarpának emléklap

A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend idei Életmű-díját a Corvinus Egyetem italtechnológiai tanszékéről nyugállományba vonult, a párlat és a pálinka készítés területént magas színvonalú, áldozatos munkát kifejtett lovagtársuknak, az országos szakmai szervezetekben is meghatározó feladatokat vállaló, Dr Panyik Gábornénak adományozta.

Elismerő oklevéllel tüntették ki Tarpa Önkormányzatát a helyi értékőrzésben évek óta tartó, egye hatékonyabb együttműködésért. Az oklevelet Szécsi Szabolcs a nagyközség polgármestere vette át.

Életműdíjas

 

A lovagrend idén is bővült egy taggal. A pálinkalovagok ezúttal Dani Attilát, Pusztadobos polgármesterét fogadták soraikba. A hagyományok ápolójaként és tárogató művészként is ismert településvezető lovaggá ütésével ért véget a 2016. évi lovagrendi ceremónia a pálinka beregi XIII.fővárosában.