A legjobb évjáratokra hajaz a szilva

A szatmár-beregi pálinka lovagok az idei párlatverseny magas színvonalát dícsérték

TARPA – A pálinka fővárosa címet méltán kiérdemlő beregi településen szeptember 24-én rendezték meg a Szatmár-Beregi Szilvanapot. A hagyományőző rendezvényen a II.Rákóczi Ferenc nevét viselő művelődési ház parkjában a térség tájjellegű termékeiből, kiemelten a különleges mindőségű, mézédes szilvából készült enni és innivalókat kóstolhatta meg a nagyközönség.

Józan észben bízva

Akik jeles napon ellátogattak Tarpára, a II. Világháborús emlékmű átadásával egybekötött ünnepélyes megnyitót követően, részesei lehettek a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend Új Pálinka Ünnepének.

– Mi szatmár-beregi pálinka lovagok bízunk benne, hogy a józan ész, amihez a pálinka is hozzátesz, ki tudja békíteni a világot, s reméljük, hogy a természet rendje, amely százezer évek óta működik a világegyetemben, valamikor visszaállhat – mondta a ceremóniát megnyitó beszédében a lovagrend nagymestere. Dr Cservenyák László emlékeztetett: “Lovagrendünk feladata nem csupán a hagyományok őrzése, a múlt emlékeinek az ápolása. Teendőink közt szerepel a jelenkori párlatok, a híres szatmári szilvapálinka minőségének megőrzése, további javítása. Lovagrendünk évről-évre megvizsgálja és alapos értékelés után értékeli az adott év pálinkáját.

Egészségünkre az új párlattal

Kiváló zamatok

– A változékony idei időjárás befolyásolt az idei szilva termés mennyiségét. Bár a tavaszi fagyok nem tettek kárt az ültetvényekben, a hosszas tavaszi szárazságot álomszép szilvavirágzás koronázta meg. A nyár azonban soha nem látott szárazságot produkált Szatmár-Beregben. A szilvafák szenvedtek a szárazságtól. Félő volt, veszélybe kerül az idei szilvatermés, de a természet csodákra képes és jelentős mennyiségű szilvával telítette a fáinkat. Júliusban hullásnak indult a termés. Egyes kertekben apró maradt a szilva, máshol pedig roskadoztak a fák az egészséges gyümölcsöktől. Összességében a 2022. évi szilvatermést jónak minősítettük – jelentette be Danó Sándor lovag.
Az idei termés minőségét Gönczi András lovag így értékelte: “Ez a nyár rendkívüli meleget hozott, így a termés már augusztus második felére szépen megérett. A szemek a csapadékhiány ellenére egészségesek maradtak és nagyságuk is megfelelt az elvárásainknak. A gyümölcsöt megkóstolva megállapíthattuk, hogy az a legjobb évjáratokra jellemző, kiváló zamatú. A cukortartalom pedig nagy örömünkre kiugróan magas lett szinte az egész régióban. Ezért lovagrendünk ezt az évet ebből a szempontból igen jónak értékelte.”

Pucsok Sándor az új lovag

Dadait avattak

A lovagrend tagjai ezt követően szín, tisztaság, illat, és ízvilág szempontjából értékelték a friss, még érlelésre váró idei szilva párlatot, amelyet több mint ígéretesnek minősítettek.

Az Új pálinka Ünnep keretében megtartott új lovag avatón, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend a tiszadadai pálinkafőzde oszágszerte minőség orientált szakemberként ismert tulajdonosát, főzőmesterét Pucsok Sndort vette fel soraiba.

A párlatversenyre benevezett közel száz magánfőzött illetve bérfőzetett minta zsűrizésének tapasztalatairól szólva a nagymester elnök elmondta: elenyésző kivételtől eltekintva szinte mindegyik gondos cefre kezelésről, és kiváló minőségben elvégzett, igényes lepárlásról,közép párlat elválasztásról árulkodott. Mindhárom kategóriában különlegesen magas minőségű párlatok kapták az érmeket.

A kategóriák dobogósai

Egyéb Gyümölcspárlat:
1. Mikulás Adrián – kajszibarack párlat
2. Kozma Erzsébet – körte párlat
3. Hruska Mihály – szőlőpárlat

Szabolcsi Almapárlat :
1. Németi János
2. Mikulás Adrián
3. Gincsai András

Szatmári Szilvapárlat:
1. Krajnyák Zoltán
2. Szabó Nándor
3. Galambvári Tibor

A zsüri szóbeli dícséretében részesült még Németi János citromkörte és irsai szőlő párlata, Frank Csaba alma-, Hruska Mihály, Kerék Tibor kajszibarack párlata, valamint Szabó Nándor alma-, és Gincsai András sárgamuskotály szőlő párlata is.
képalá:

Az új lovag avatása és a párlatverseny dobogós helyezettjeinek járó díjak ünnepélyes átadása volt a ceremónia csúcspontja.

(Fotók: Lázár Zsolt)