Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
  • green color

Vértes Tibor PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmarkJP-Bookmark

Móron született 1966-ban, Tatán érettségizett, Kecskeméten diplomázott gyümölcs- és szőlőtermesztő üzemmérnökként 1987-ben. A nyolcvanas évek végén Németországban dolgozott és tanult. Ezt követően Ausztriában – többek között a Burgenlandi Mezőgazdasági Kamaránál – folytatta pályáját, ahol 12 évig dolgozott szaktanácsadóként. 2001-ben barátaival megalapította – teljes mértékben zöldmezős beruházásként – az Agárdi Pálinkafőzde Kft.-t, ahol a főzde 2002-es indulása óta ügyvezetőként és szakmai irányítóként tevékenykedik.

Vértes TiborA társaság célja az volt, hogy megteremtse Magyarországon a tömeggyártás ellenpólusát és magas minőségű, igényes termékekkel reformálja a pálinkáról kialakult képet, és hogy munkájával megmutassa a fogyasztóknak a pálinka egy sokkal elegánsabb, új „arcát”.

A pálinka és párlat csúcseseményén, a Destillata nemzetközi párlatversenyen 2009-ben az Agárdi Pálinkafőzdét választották az „Év pálinkafőzdéjévé”, Vértes Tibort pedig az "Év főzőmesterének", amivel a szakmában elérhető legmagasabb elismerésében részesült, eleddig egyedüliként Magyarországon.

Vértes Tibor már jó ideje fáradhatatlanul képzi a gasztronómiát és vendéglátást tanulókat a kultúrált és ízléses pálinkafogyasztás elsajátítására. Mindemellett az Agárdi Pálinkafőzde a Corvinus Egyetem élelmiszeripari mérnök szakának szakmai partnerévé, hallgatóinak gyakorlati képzést biztosító helyszínévé vált.

Példát mutató szakmai tevékenységéért a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend soraiba is meghívást kapott, s 2010-ben pálinkalovaggá ütötték Tarpán.

A szakma lehető legnagyobb elismeréseit begyűjtő agárdi főzőmester kiemelkedő teljesítménye jutalmaként 2012-ben a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehette át "a minőségi pálinka magyar gasztronómiai kultúrában elfoglalt helyének erősítéséért, a hazai és nemzetközi piacokon történő elismertetéséért és az agrárium felemelkedése érdekében végzett munkájáért". Ő az első a szakmában Magyarországon, aki ebben a megtiszteltetésben részesült.

A magas kitüntetést a pálinka minősége és fogyasztási kultúrája iránti elkötelezettségével érdemelte ki.

"A főzdénkben készülő pálinkák iránti kereslet, valamint hazai és külföldi sikereink megerősítettek hitemben, hogy jó úton járok, hiszen a pálinka megítélése, valós értéke nagymértékben nőtt és továbbra is felfelé ível. Megjelent az az értő és igényes közönség, amely a minőség mellett voksol és a szakma is merőben átalakult. Megtiszteltetés számomra, hogy Magyarország mezőgazdasági és társadalmi vezetői is elismerik munkámat.”

Vértes Tibor elismerései és az Agárdi Pálinkafőzde eredményei azt mutatják, hogy a pálinkakészítés ma már többet jelent a hagyományok és a modern technológia ötvözésénél. Az Agárdi pálinka Magyarország egyik mértékadó márkájává vált, neve a legmagasabb minőségre nyújt garanciát. Ebben legnagyobb része a főzőmesternek volt, hiszen pálinkakészítéskor szinte minden egyes gyümölcsszemet „név szerint” ismer.

A pálinka elmúlt évtizedben tapasztalt, minőség alapú sikertörténetében Vértes Tibornak szakmai elkötelezettségével segítőkész hozzáállásával elévülhetetlenek az érdemei.

A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend által évente meghirdetett megyei pálinkaverseny mintáinak avatott és következetes minősítője továbbá őszinte bírálójaként Vértes lovag az utóbbi években hathatósan járul hozzá a szabolcs-szatmár-beregi magán-, és bérfőzésű pálinkák minőségének észrevehető javulásához is.

 
Kapcsolódó cikkek :

» Versenyfelhívás

Magán és Bérfőzött Párlatok Versenye Tarpa, 2018. szeptember 29.

» Kőbe vésette a pálinkánk nevét

Arany érdemkeresztet kapott a tettek mezejére egykor időben lépő pálinka lovag is. "Mikor fejet hajtunk Szent István műve előtt, nem csupán Szent István történelmi tettére emlékezünk, hanem mindazokra is, akik az elmúlt ezer...

» Jázmin szőlő az Év Pálinkája, a tarpai Szatmári szilvapálinka Champion díjat érdemelt

Pálinkakiválóságok 2018 OrszágkóstolóAz Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny ezévi eredményeit június 28-án hirdette ki a Pálinka Nemzeti Tanács, ahol 5 különdíjat, 62 arany-, 107 ezüst- és 91 bronzminősítést is...

» Kitüntetett lovagjainkra emeljük poharunkat

Bár nem ebben a minőségében, de három Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend-i tagunkat is nagy megtiszteltetés érte a Megyenapon. Nagygécen, a Megmaradás Templomában Seszták Oszkártól a megyei közgyűlés elnökétől (jobbról) Dr...

» Tudják, honnan jött a nemtudom.

 A szatmár-beregi pálinka lovagok ezért köszönik meg minden évben a Tiszának, - Szatmár és Bereg nevében - egy-egy szilva virág koszorúnak a folyó habjaira helyezésével, hogy hajdanán ideszállította a Kárpátokból azoknak a...