Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
  • green color

Tóth László PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmarkJP-Bookmark

Tarpán, ahová születtem úgy tartják, a pálinka elkíséri életében az embert születéstől a halálig. Hogy ez mennyire így van, én vagyok az élő példa, ugyanis apám úgy örült a fiú gyerek világrajöttének - anno 1972 február 21-én -, hogy pálinkával mosta föl a konyhát. A csecsemő korban beszippantott első pálinkaillat úgy látszik eldöntötte a továbbiakat..

Tóth László lovagJóval később, a fehérgyarmati Zalka Máté Gimnáziumban tett érettségi után a tarpai Esze Tamás MgTsz-ben helyezkedtem el, s hamarosan a szövetkezet pálinkafőzdéjében kötöttem ki. Itt lettem - az abban az évben nyugdíjba vonuló elődöm által betanított - főzőmester. Az ország akkoriban legnagyobbnak számító ilyen üzemében 1990-92 között két esztendőn át főztem a pálinkát. Természetesen a családunkét is, ami kizárólag és tisztán a híres nem tudom szilvából készült, lévén, hogy apámnak volt Tarpán a legnagyobb ilyen szilva ültetvénye.

Arról, hogy mennyire volt fontos számunkra a saját pálinkánk kiváló minősége,leginkább a III. Gyulai Nemzetközi Pálinka Fesztivál és Versenyen elért sikerünk árulkodik. Azon a 2002-ben rendezett viadalon kategóriájában aranyérmet kapott "Tóth László tarpai szilvapálinkája", ráadásul a legnagyobb pontszámot kapott bérfőzetett pálinkaként a Fesztivál Különdíját is nekünk ítélték.

Ekkor ugyan már régen nem főzőmesterként, hanem határőrként dolgoztam - s dolgozom ma is, immár a rendőrség állományában -, ám a pálinkánk minőségére továbbra is kényesen ügyelek. Bizonyára nem véletlen, hogy amikor néhány éve az akkori köztársaság elnök, Sólyom László járt a tarpai hegyen, vagy legutóbb, amikor a miniszterelnök Orbán Viktor látogatott el ide a közelbe kihelyezett kormányülés után, a község előljáróinak éppen rám, az én pálinkámra esett a választása, hogy azzal kínáljuk meg a vendégeket.

Ezek a nevezetes kóstoltatások itt "Tarpán a pálinka fővárosában" részemről természetesen lovagi öltözékben történtek, hiszen 2003-as alapításától - számomra magától értetődően - tagja vagyok a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrendnek. A minőség megszállottjaként azóta már elvégeztem egy gyümölcspálinka főző tanfolyamot csak azért, hogy az én - lassan már negyed százados - főzőmesteri praxisom óta elterjedt, új technológiákkal is tisztában legyek.

Lovagi küldetésemnek tartom a szatmári pálinkák minőségének további javítását, miközben az eredeti, 51 fokos tarpai kisüsti szilvapálinka hagyományának megőrzését sem adhatjuk fel.

 
Kapcsolódó cikkek :

» Versenyfelhívás

Magán és Bérfőzött Párlatok Versenye Tarpa, 2018. szeptember 29.

» Kőbe vésette a pálinkánk nevét

Arany érdemkeresztet kapott a tettek mezejére egykor időben lépő pálinka lovag is. "Mikor fejet hajtunk Szent István műve előtt, nem csupán Szent István történelmi tettére emlékezünk, hanem mindazokra is, akik az elmúlt ezer...

» Jázmin szőlő az Év Pálinkája, a tarpai Szatmári szilvapálinka Champion díjat érdemelt

Pálinkakiválóságok 2018 OrszágkóstolóAz Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny ezévi eredményeit június 28-án hirdette ki a Pálinka Nemzeti Tanács, ahol 5 különdíjat, 62 arany-, 107 ezüst- és 91 bronzminősítést is...

» Kitüntetett lovagjainkra emeljük poharunkat

Bár nem ebben a minőségében, de három Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend-i tagunkat is nagy megtiszteltetés érte a Megyenapon. Nagygécen, a Megmaradás Templomában Seszták Oszkártól a megyei közgyűlés elnökétől (jobbról) Dr...

» Tudják, honnan jött a nemtudom.

 A szatmár-beregi pálinka lovagok ezért köszönik meg minden évben a Tiszának, - Szatmár és Bereg nevében - egy-egy szilva virág koszorúnak a folyó habjaira helyezésével, hogy hajdanán ideszállította a Kárpátokból azoknak a...