Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
  • green color

Lakatos Tibor PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmarkJP-Bookmark

Lakatos TiborVégzettségemet tekintve építőgépész-üzemmérnök és okleveles közgazda vagyok. Jelenleg a pékséget, Volvo gépkocsiszalont és szervizet és a VELA Lizing Zrt-t is magában foglaló VELA társaságok ügyvezetője vagyok.

Jó magam nem túl régen, 2008-ban kezdtem foglalkozni a minőségi magyar pálinkák gyártásnak megismerésével, előállításával, valamint a forgalmazásával. Ismereteimet a Jónás József által szerkesztett „Pálinkavilág” magazinból, valamint az országos pálinkaversenyeken szereztem.

Ezek során megismertem valamennyi neves pálinkagyártót és a pálinkaversenyeken kimagaslóan szerepelt pálinkákból egy gyűjteményt szedtem össze. Életbe lépett 2010.szeptemberének végén a pálinka készítés liberalizáiójával kapcsolatos törvény, amely lehetővé tette házi pálinkafőző berendezés vásárlást száz literes űrtartalomig. Ezen felbuzdulva elindultam felkutatni, a számomra leginkább megfelelő pálinkafőző berendezést. Még az év decemberében akadtam rá a Kiskunlacházán gyártott, egy oszlopos, száz literes, öt tányéros, duplafalu berendezésre, amelyet azonnal megvásároltam.

Karácsonytól a tankönyveket bújtam, segítségükkel ismertem meg egyre alaposabban a pálinkafőzés rejtelmeit, majd egy adag kölcsönkért almacefréből állítottam elő életem első magánfőzésű pálinkáját. A tél folyamán fagyasztott gyümölcsökből készítettem pálinkát kisebb-nagyobb sikerrel. Jól jött a kínálkozó lehetőség és 2011. júniusában beiratkoztam egy 200 órás gyümölcs-pálinka készítő tanfolyamra, amelyen sikerült elsajátítanom a gyümölcs feldolgozásának, a minőségi cefre készítésének folyamatát, valamint a pálinka lepárlás műveletét. Ezalatt saját főző berendezésemen próbáltam ki az elméletben megtanultakat, így egyre jobb minőségű pálinkát sikerült előállítanom.

2011-09-24-én választottak meg, illetve avattak a Szatmár-Bereg megyei Pálinka Lovagrend tagjává, amely nagyon nagy elismerést jelentett számomra. A lelkesedésemet csak növelte a lovagi cím, azóta is folyamatosan készítem a saját márkás és saját palackozású pálinkákat, kizárólag hazai friss gyümölcsből. Ezidáig közel harminc féle különböző gyümölcsből készítettem pálinkát, amelyeket saját pálinka gyűjteményemben a díjnyertes pálinkák mellett helyzetem el.

A pálinkakészítést nem egyszerűen csak hobbinak tekintem, hiszen a jó gyümölcsből készült, kiváló minőségű párlat minden igazi pálinka kedvelő számára örömet okoz.

 
Kapcsolódó cikkek :

» Versenyfelhívás

Magán és Bérfőzött Párlatok Versenye Tarpa, 2018. szeptember 29.

» Kőbe vésette a pálinkánk nevét

Arany érdemkeresztet kapott a tettek mezejére egykor időben lépő pálinka lovag is. "Mikor fejet hajtunk Szent István műve előtt, nem csupán Szent István történelmi tettére emlékezünk, hanem mindazokra is, akik az elmúlt ezer...

» Jázmin szőlő az Év Pálinkája, a tarpai Szatmári szilvapálinka Champion díjat érdemelt

Pálinkakiválóságok 2018 OrszágkóstolóAz Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny ezévi eredményeit június 28-án hirdette ki a Pálinka Nemzeti Tanács, ahol 5 különdíjat, 62 arany-, 107 ezüst- és 91 bronzminősítést is...

» Kitüntetett lovagjainkra emeljük poharunkat

Bár nem ebben a minőségében, de három Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend-i tagunkat is nagy megtiszteltetés érte a Megyenapon. Nagygécen, a Megmaradás Templomában Seszták Oszkártól a megyei közgyűlés elnökétől (jobbról) Dr...

» Tudják, honnan jött a nemtudom.

 A szatmár-beregi pálinka lovagok ezért köszönik meg minden évben a Tiszának, - Szatmár és Bereg nevében - egy-egy szilva virág koszorúnak a folyó habjaira helyezésével, hogy hajdanán ideszállította a Kárpátokból azoknak a...