Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
  • green color

Horváth Ákos PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmarkJP-Bookmark

Horváth ÁkosVásárosnaményban születtem 1976-ban. Középiskolai tanulmányaimat Nyíregyházán a Sipkay Barna Vendéglátóipari Szakközépiskolában folytattam vendéglátó szakon, majd ezt követően Szolnokon a Kereskedelmi és Gazdasági Főiskolán diplomáztam 1998-ban vendéglátó és szálloda szakos közgazdászként, 2004-ben pedig a Szegedi Tudományegyetemen, okleveles közgazdászként. 

Szüleim és nagyszüleim révén már kisiskolás koromban közel kerültem a pálinkához, hiszen a csarodai és a beregsurányi nyári vakációk vége felé nagymamáim noszogatására délutánonként az öcsémmel már szedtük a pálinkának való lehullott szilvát, melyhez – mondanom sem kell – nem sok kedvünk volt. Az őszi almaszedést követően pedig megint csak a hulló almát daráltuk be cefrének édesapámmal, szintén nem túl nagy buzgalommal. Ma már gondosan válogatott és cefrézett gyümölcsökből, jóval nagyobb lelkesedéssel főzetjük a szilva és almapálinkát.

Turisztikai referensként 1999-ben álltam munkába szülővároson önkormányzatánál. Természetesen nem csak Vásárosnamény, hanem Szatmár-Bereg turisztikai értékeinek népszerűsítésével és fejlesztésével is foglalkoztam.

Ennek egy jelentős állomása volt, amikor 2001-ben megalakult a Szatmár-Beregi Szilva Út Egyesület, melynek a kezdetektől ellátom a titkári teendőit. Egyesületi és turisztikai tevékenységem során kiállításokon, vásárokon és rendezvények alkalmával igyekeztünk népszerűsíteni a térséget és természetesen a helyi termékeket. Ez utóbbiak között a pálinka mindig kiemelt figyelmet kapott, köszönhetően a tarpai és panyolai párlatok egyre jobb minőségének és népszerűségének. Ezen tevékenységem során természetesen igyekeztem jó kapcsolatot kialakítani a szatmár-beregi kereskedelmi pálinkafőzdékkel. Ennek kapcsán aztán 2005-ben Várady Györgynek, a Tarpa Manufaktúra tulajdonosának megkeresésére alapítóként csatlakoztam a lovagrendhez. Az évek során a lovagrend és a Szatmár-Beregi Szilva Út Egyesület között egyre szorosabb partneri együttműködés alakult ki, mely több közös fejlesztést is eredményezett.

Munkámmal és tevékenységemmel nemcsak a kulturált és minőségi pálinkafogyasztás népszerűsítését, hanem – végzettségem révén – a pálinkának a gasztronómiában és a turizmusban betöltött, eddiginél méltóbb helyen szerepeltetését is igyekszem segíteni. Jónéhány éve azon fáradozom, hogy a szatmár-beregi pálinkákra, más helyi termékekre és a térség természeti és kulturális adottságaira építve, létrehozzunk egy olyan termékkínálatot, mely az igen telített turisztikai piacon – egyediségének és minőségének köszönhetően – jól eladható.

 

 
Kapcsolódó cikkek :

» Versenyfelhívás

Magán és Bérfőzött Párlatok Versenye Tarpa, 2018. szeptember 29.

» Kőbe vésette a pálinkánk nevét

Arany érdemkeresztet kapott a tettek mezejére egykor időben lépő pálinka lovag is. "Mikor fejet hajtunk Szent István műve előtt, nem csupán Szent István történelmi tettére emlékezünk, hanem mindazokra is, akik az elmúlt ezer...

» Jázmin szőlő az Év Pálinkája, a tarpai Szatmári szilvapálinka Champion díjat érdemelt

Pálinkakiválóságok 2018 OrszágkóstolóAz Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny ezévi eredményeit június 28-án hirdette ki a Pálinka Nemzeti Tanács, ahol 5 különdíjat, 62 arany-, 107 ezüst- és 91 bronzminősítést is...

» Kitüntetett lovagjainkra emeljük poharunkat

Bár nem ebben a minőségében, de három Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend-i tagunkat is nagy megtiszteltetés érte a Megyenapon. Nagygécen, a Megmaradás Templomában Seszták Oszkártól a megyei közgyűlés elnökétől (jobbról) Dr...

» Tudják, honnan jött a nemtudom.

 A szatmár-beregi pálinka lovagok ezért köszönik meg minden évben a Tiszának, - Szatmár és Bereg nevében - egy-egy szilva virág koszorúnak a folyó habjaira helyezésével, hogy hajdanán ideszállította a Kárpátokból azoknak a...