Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
  • green color

Dr. Kelemen Béla PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmarkJP-Bookmark

Végül ketten maradtak, Isten és a bor! – nem kis merészség egy pálinkalovagi bemutatkozást Hamvas Bélától kölcsönzött gondolattal kezdeni. Remélhetőleg a végére minden a helyére kerül! Emlékszem, cukorrépát pucoltunk a novemberi szitáló esőben a lekopaszodott tarpai határban, és a hideg nedvesség csontig hatolt bennem.

Kelemen BélaNa de este nagyanyám mennyei tyúkhúslevesének kanalazgatása közben nagyapámat hallgattam. Az egykori községi harangozónak már fejből tudtam néhány aranyköpését, amelyek egyike szokatlan mozdulatra ösztönzött: már vagy ezerszer hallgattam tőle, hogy a jó pálinka nem csak evés előtt, hanem evés közben és evés után is iható, és már nyúltam is az apám pálinkáspohara felé, amit addig még soha életemben nem tettem - miközben a másik kezemben lévő főtt csirke szárnyat rágcsálgattam.
Az első korty után úgy éreztem a tinédzseres borzongás közepette, hogy az egész napos répapucolás, szitáló esővel, bokáig érő sárral és a sokórás didergéssel együtt csak azért volt, hogy életem első korty pálinkája átforrósítson és örökre szerelmessé tegyen…
Meggyőződésem, hogy mind a tizenegyőnknek megvolt a maga autentikus sztorija, amikor 2005 őszén megalakítottuk a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrendet. Akkor még bizonytalanok voltunk a konkrét feladatainkat illetően, azonban a pálinka ügyéért való felelősségvállalás és tenni akarás szép lassan cselekedeteket szült, cselekedeteink pedig szokást formáltak.

A rendezvényeinken, konferenciáinkon, szakmai programjainkon a pálinka minőségének ellenőrzését, szükség esetén annak javítását, a fogyasztási kultúra kialakítását, és a folyamatos cégérkedést tekintjük hitvallásunknak.

És valóban, egyre többen szoktak velünk együtt ünnepelni a tarpai Új Pálinka Ünnepén, hitet tenni erre a csodálatos magyar italra.
A pálinkafőzés és fogyasztás népszerűségének növekedése maga után vonja a problémák növekedését is. Miközben vannak már kifinomult ízléssel és magas elvárásokkal rendelkező fogyasztók, addig még mindig akadnak, akik a pálinkakészítésnél durva hibákat követnek el.
Miközben az országos rádióban a szaktekintély kicsit finomkodóan elmondja, hogy kedvence a szelídgesztenyefa hordóban érlelt fürtösmeggy pálinka egy bizonyos főzdéből származóan, addig még mindig látni nyaranta a félárnyékban lévő, rozsdásodó vastartályban egészben rohadó almákat pálinkának szánva…

Tarpai Nagy-hegyen lévő organikus kertem gyümölcsfái minden évben érlelnek annyi gyümölcsöt, hogy pálinkát főzhessek belőle, próbára téve magamat is a lovagi elvárásokat illetően.

Szilva, körte, cseresznye, szőlő, alma, birsalma, őszibarack: kíméletes és ellenőrzött erjesztés után kerülnek a tarpai és a tuzséri főzdék rézüstjeibe, ahol ott vagyok minden cseppnyi pálinka lepárlásánál. Micsoda élmény és micsoda felelősség a születés pillanatában dönteni a minőség felől!
Amikor a pálinkázós pincémbe visszajáró barátaim szemeiben a tüzet látom, lelkükben az emelkedettséget sejtem a kóstolgatások során, akkor érzem a munkám gyümölcsének beérését is.

A Természet Kézműveseként készített pálinkáimnál a hagyományos technológia és a modern tudomány ötvöződik nagyon magas élőmunka-tartalommal, hogy majd átszellemült kortyolgatások közepette elmélyedhessünk egy örök igazságban: Natura artis magistra, azaz a Természet a művészet tanítómestere.

A kortárs magyar művészet is egyre gyakrabban nyúl a pálinka bűvköréhez, akár ihletet keres, akár kritikát felejt.
Hétköznapjaink és identitásunkat jelölő kultúránk részévé kezd válni a pálinka.
Bizonyítják ezt az egyre szaporodó anekdoták, viccek, szójátékok, újkeletű népies dalok, slágerek, színművek, költemények, és még sok minden.
Jó úton haladunk, de vállalnunk kell az újabb kihívásokat és megmérettetéseket, mígnem egyszer gondolni merészelhetjük, hogy a megboldogult Hamvas művész úr szelleme talán mégis módosítaná a klasszikust: - Végül hárman maradtak…

 
Kapcsolódó cikkek :

» Szépen szólt a lovagi tárogató

Gyulán a legeredményesebb bérfőzde cím idén is a komorói Szabó házaspárhoz került Nyíregyháza - A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend is részt vett a 18. Gyulai Pálinkafesztivál április 28-i nyitónapján a pálinka lovagrendek...

» Aranyeső a Destillata 2017-en

Szabolcs sem vallott szégyent: a magyar aranyak kétharmada megyénkben landolt a párlatok rangos, ausztriai megmérettetésén. Az ausztriai Destillatán, Közép-Európa legnagyobb párlatversenyén a magyar nemzeti győztes az Agárdi...

» Aranyat hoztunk nagy fazékkal...

Nyíregyháza - Az idén rekordszámú, 1318 mintás nevezéssel dicsekedni képes, VIII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny eredményhirdetését az elmúlt hétvégén tartották Lillafüreden, a Palotaszállóban. A megmérettetésen...

» Volt egyszer egy Zamat feszt, pálinkalovagokkal

Volt egy Zamat fesztivál is Debrecenben szeptember végén, amelynek a nyitóprogramjáról - miként már az utóbbi években bevett szokássá vált -- most sem hiányozhattak a Szatmár-beregi Pálinka Lovagrend képviselői. A színpadon is...

» A Szilvanap zamataiban a történelmet is ízlelgethettük Tarpán

Ünnepre érkezett a sok érdeklődő szeptember 24-én, szombaton Beregbe, az egykori kurucok fészkébe, a pálinka mai fővárosába. Tarpán, a XIII. Szatmár-Beregi Szilvanapok közönségcsalogató programfolyamát Németh Zsolt az...

gazi banner

Névnap

Ma 2017. május 28., vasárnap, Emil és Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.

Pontos idő

Ulti Clocks content

Partnereink

Hirdetés
Hirdetés
május 2017
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Látogatottság

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa815
mod_vvisit_counterTegnap817
mod_vvisit_counterEzen a héten6934
mod_vvisit_counterMúlt héten30681
mod_vvisit_counterEbben a hónapban63834
mod_vvisit_counterMúlt hónapban25434
mod_vvisit_counterÖsszesen2863934