Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
  • green color

Búcsúzunk Sallai Pál növényorvostól PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmarkJP-Bookmark
Írta: SzenJoe   
2019. február 01. péntek, 06:37

Sallai

Lovagrendünk a 2018. szeptemberi Szatmár-Beregi Szilvanap Új Pálinka Ünnepén még a lovagi ceremónia során a tarpai színpadon köszönthette a nyugdíjas Sallai Pált, aki hat évtizedet dolgozott a növényvédelem szolgálatában. Sallai Pál kertészmérnök, növényvédelmi szakmérnök, hosszú évtizedekig, mint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomás biológiai laborvezetője, majd főmérnöke, később - egészen nyugdíjba vonulásáig - a szakhatóság igazgatójaként tevékenykedett Szabolcs-Szatmár-Bereg megye növény-, és zöldség-gyümölcs termesztésének biztonságáért. 

Sallai Pál, miként az a 2018 augusztus 20-i Nemzeti Ünnepünk alkalmából az agrárminisztertől átvett rangos elismerése indoklásában is elhangzott, "több évtizede a növényvédelmi szakigazgatásban, a hazai almatermesztés érdekében végzett kiváló tevékenységéért, kutatási, oktatási munkájáért, közéleti szerepvállalásáért" az Életfa Emlékplakett kitüntetés Ezüst fokozatát kapta meg.

"Lovagrendünk Nagytanácsának egyhangú döntése alapján a térségünkben földrajzi eredetvédettséget élvező hírneves pálinkáink alapanyagául szolgáló gyümölcs-kultúráink egészsége, ezáltal minősége védelmében évtizedeken át magas szakmai felkészültséggel végzett, következetes, a megye gyümölcstermelői számára közérthető, hasznosítható, naprakész szakmai ismeretekkel szolgáló, céltudatos tevékenységéért az Elismerő Oklevelet 2018-ban Sallai Pál Úrnak adományozzuk." - hangzott el a tarpai Új Pálinka Ünnepen a laudációban.
Nem gondoltuk volna azonban, hogy a néhány hónappal később ugyanezek az akkor dícsérő mondatok hamarosan az elköszönést jelentik majd Sallai Páltól.

Egyszerű, kézműves család negyedik gyermekeként született 1937.12.02-án Nyíregyházán. Választott hivatását apai nagyapjának köszönhette, aki gazdálkodóként megszerettette unokájával a gyümölcs-, és növénytermesztést. A Nyíregyházi Kertészeti Technikumban 1955-ben kertész technikusi oklevelet szerzett. Tanulmányait a budapesti Kertészeti és Szőlészeti Főiskolán folytatta, ahol 1967-ben okleveles kertészmérnöki diplomát kapott, két évre rá elvégezte a Gödöllői Agrártudományi Egyetem növényvédelmi szakmérnöki kurzusát is.

Sallai Pál  laudációja Tarpa

A 2000. évi nyugdíjba vonulását megelőzően a ranglétra kijárását követően, 17 éven át töltötte be a megyei Növényegészségügyi- és Talajvédelmi Állomás igazgatói posztját.

Aktív időszaka csak papíron zárult le, nyugdíjasként 2000. augusztus 1-től az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató és Szaktanácsadó Kht, 2005-től az NVT AKG bejegyzett szaktanácsadójaként hasznosította a hatalmas szakmai tapasztalatát. Tudásával továbbra is segítette a nyíregyházi és a megyei kertbarát körök munkáját.

Sallai Pál növényorvos nagy ívű szakmai pályáján számos szakmai cikkel gazdagította a magyar növényvédelmi szakirodalmat. A növényvédelmi munka rendezvényei, bizottságai, tanácskozásai és vitái nem lehettek meg a lelkes, konstruktív részvétele nélkül.
Társadalmi tevékenysége is rendkívüli agilitásról árulkodik. Többek között alapítója és elnökségi tagja volt a 2000. évben létrehozott Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarának és első elnöke a kamara megyei szervezetének. A a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kertbarát Szövetség elnökeként is nagyon sokan tisztelték.

Fáradtságot nem ismerő tevékenységéért több megyei és országos kitüntetést is kapott. A hosszú sort a Nagy Sándor emlékplakett nyitotta meg 1980-ban, de kapott Alkotói Díjat a megyei közgyűléstől "a megye mezőgazdaságban az alma integrált növényvédelmében kifejtett magas színvonalú szakmai tevékenységéért". A Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét 1998-ban kapta meg. Tavaly az augusztus 20-i Nemzeti Ünnepünkön az agrárminisztertől vehette át az "Életfa" kitüntetést, szeptember végén pedig Tarpán, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend Elismerő oklevele lett számára az utolsó díj, a "kedves hazai".

Sallai Pál 2019 január 17-én hunyt el, tartalmas életének 82. évében.