Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
  • green color

A Szilvanap zamataiban a történelmet is ízlelgethettük Tarpán PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmarkJP-Bookmark
Hírek
2016. szeptember 27. kedd, 18:51

Díjazottak 2

Ünnepre érkezett a sok érdeklődő szeptember 24-én, szombaton Beregbe, az egykori kurucok fészkébe, a pálinka mai fővárosába. Tarpán, a XIII. Szatmár-Beregi Szilvanapok közönségcsalogató programfolyamát Németh Zsolt az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke nyitotta meg.

Új lovag a rendben

- Egy igazán sokoldalúan felhasználható gyümölcs, mely magában rejti az igényességet, a jobbra törekvést, legyen szó a gyümölcsöskertek gondozásáról vagy a termés feldolgozásáról. Hagyomány, kultúra, gasztronómia, s maga a történelem szólít meg bennünket, ha egy ízletes szilvás ételt vagy egy tiszta, nemes szilvapálinkát kóstolhatunk meg – mondta rendezvény fővédnöke, külön köszöntve a hallgatóság soraiban helyet foglaló gyerekeket, akiknek át kell adnunk tudást, tiszteletet.

ATI 3608

– A pálinkát először 1437-ben említik, akkor még égetett borként, de az 1600-as évektől már a ma is ismert nevén szerepel a leiratokban – méltatta „Az új pálinka ünnepe” címmel is jegyzett rendezvényt dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője. Beszélt Tarpa vonzerejéről, testvértelepülési kapcsolatairól, elismeréssel szólt arról, hogy az itt élők milyen elkötelezettséggel őrzik a történelmi és kulturális örökséget.

Bicskei Lajos

 

- Szívesen látott vendégek előtt mindig szélesre tárjuk a kapuinkat. A hagyományaink ápolását a közösségteremtés egyik legfontosabb lehetőségének tekintjük, akár történelmi elődeinkre, Rákóczi Ferencre, Esze Tamásra emlékezünk, akár tájjellegű ételeinket, italainkat kínáljuk – invitált mindenkit a helyi értékeket kínáló standokhoz vagy épp a színpad elé Szécsi Szabolcs polgármester.

DSCF0311c

Az ünnep elmaradhatatlan részeként délután kettőtől a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend vonult a színpadra, hogy hagyományaihoz híven megtartsa az idei Új Pálinka Ünnepét.
A ceremónia során a lovagok minősítették az idei szilvatermést és a belőle készült új pálinkát, majd átadták az idén is három kategóriában kiírt megyei pálinkaverseny díjait:

Díjazottak

Szatmári szilva kategóriában:

I. Bicskei Lajos
II. Szabóné Kovács Zsuzsa
III. Bagi Sándor

Szabolcsi alma kategóriában:

I. Szabó József
II. Szabó Zoltán
III. Kathó Roland

Egyéb gyümölcspárlatok kategória:

I. Kathó Lajos Irsai Olivér szőlő
II. Bicskei Lajos Pándi meggy
III.Szabóné Kovács Zsuzsa fekete ribizli

Tarpának emléklap

A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend idei Életmű-díját a Corvinus Egyetem italtechnológiai tanszékéről nyugállományba vonult, a párlat és a pálinka készítés területént magas színvonalú, áldozatos munkát kifejtett lovagtársuknak, az országos szakmai szervezetekben is meghatározó feladatokat vállaló, Dr Panyik Gábornénak adományozta.

Elismerő oklevéllel tüntették ki Tarpa Önkormányzatát a helyi értékőrzésben évek óta tartó, egye hatékonyabb együttműködésért. Az oklevelet Szécsi Szabolcs a nagyközség polgármestere vette át.

Életműdíjas

 

A lovagrend idén is bővült egy taggal. A pálinkalovagok ezúttal Dani Attilát, Pusztadobos polgármesterét fogadták soraikba. A hagyományok ápolójaként és tárogató művészként is ismert településvezető lovaggá ütésével ért véget a 2016. évi lovagrendi ceremónia a pálinka beregi XIII.fővárosában.

 
Kapcsolódó cikkek :

» Aranyeső a Destillata 2017-en

Szabolcs sem vallott szégyent: a magyar aranyak kétharmada megyénkben landolt a párlatok rangos, ausztriai megmérettetésén. Az ausztriai Destillatán, Közép-Európa legnagyobb párlatversenyén a magyar nemzeti győztes az Agárdi...

» Aranyat hoztunk nagy fazékkal...

Nyíregyháza - Az idén rekordszámú, 1318 mintás nevezéssel dicsekedni képes, VIII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny eredményhirdetését az elmúlt hétvégén tartották Lillafüreden, a Palotaszállóban. A megmérettetésen...

» Volt egyszer egy Zamat feszt, pálinkalovagokkal

Volt egy Zamat fesztivál is Debrecenben szeptember végén, amelynek a nyitóprogramjáról - miként már az utóbbi években bevett szokássá vált -- most sem hiányozhattak a Szatmár-beregi Pálinka Lovagrend képviselői. A színpadon is...

» Szilvanapi párlat open

Nyitottak a lovagok: közkincs a versenyszabályzat, nyilvános a zsűriNyíregyháza, Tarpa – A saját lovagi hagyományaihoz híven, idén is a szokott időben, e hónap utolsó hétvégéjén tartja az Új Pálinka Ünnepét a Szatmár-Beregi...

» Aki iszik belőle, váljék egészségére!

A rendezők meghívásának eleget téve a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend is képviseltetette magát 2016. július 30-án azon az ünnepségen, amelynek keretében felavatták Nyíregyházán a Sóstói Pálinkaháznak nevéhez méltó arculatot...

gazi banner

Névnap

Ma 2017. április 26., szerda, Ervin napja van. Holnap Zita napja lesz.

Pontos idő

Ulti Clocks content

Partnereink

Hirdetés
Hirdetés
április 2017
hkscpsv
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Látogatottság

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa218
mod_vvisit_counterTegnap1533
mod_vvisit_counterEzen a héten2730
mod_vvisit_counterMúlt héten6932
mod_vvisit_counterEbben a hónapban20133
mod_vvisit_counterMúlt hónapban37435
mod_vvisit_counterÖsszesen2794799