Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
  • green color
Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

Szabolcsi Almapálinka PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmark

szabolcsi-almapalinkaMár a 18.-sz-ban kiemelkedő Szabolcs-Szatmár-Beregi almatermesztés, és az almapálinka főzése. Előállítása nagyobb mennyiségben csak a 20. században indult meg. Erre a tájra jellemző sík vidék szőlőtermesztésre kevésbé alkalmas így jelentős bortermelés sincs. A térség alma és szilvatermesztéssel és az ebből előállított pálinkájával és lekvárjával jeleskedik. Pálinkának a kevésbé télálló fajták (mint például a jonatán), vagy az almalé készítésnél visszamaradó almahéj is alkalmas. Az almát tisztítás után minél kisebb darabokra aprítják esetleg mesterséges élesztőkkel beoltva erjesztik. Főzése jórész átnyúlik a következő esztendőre kihozatala jó. Tisztán vagy más ízesített pálinkák alapjaként fogyasztják.

 

Elolvasom...
 
Szatmári Szilvapálinka PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmark

 AZ EREDETVÉDETT SZATMÁRI SZILVA

szatmari szilvapalinka 0 5 literNemcsak Magyarországon, hanem a környező országokban is jellemző a szilvapálinka készítés. A főzés kezdetérő már a 16-17. századból vannak említések. A szilva hosszan termő kiváló cukortartalmú szinte gondozásmentes fa. Vannak az országnak kitüntetett helyei, ahol kifejezetten nagy számban fordulnak elő. Ezek a vidékeket a szilva hazájaként szokták emlegetni. Ilyen területek az ország keleti területén Vásárosnaménytól Tiszabecsig, a Tisza és a Szamos vidékén találhatók. E tájak jellemző fajtája a kékszilva vagy macskatökű, aminek állítólag cefréjétől is be lehet rúgni. Lekvárfőzésre is kitűnően alkalmas a penyigei vagy nemtudomka. Pálinkának alkalmas még a boldogasszony szilva, a lotyó vagy fosószilva. A Benedekfalvi Luby Margit ezt írta 1939-ben: "ebből a 4 kékszilvából főtt szilvórium hasonlíthatatlanul értékesebb, zamatosabb mint az ország többi részén veresszilvából főzött szilvórium." A szatmári szilvapálinka elnevezés Európai Uniós védettséget élvez.
Elolvasom...
 
Pálinka a Magyar párlat PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmark
Meghatározás: A pálinka az erjesztett gyümölcsök lepárlásával készülő gyümölcspárlatok egy hagyományos, magyar fajtája. Az európai uniós jogszabályoknak (Council Regulation (EEC) No 1576/89) megfelelően a "pálinka" szót csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja. A Romániában főzött pálinkák Pălincă néven hozhatók forgalomba. Leggyakoribb alapanyaga a szilva, a körte, az alma, a kajszibarack, a cseresznye, a szőlőtörköly és az eper, de gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből készülhet.
A 2008. évi LXXIII. törvény (Pálinkatörvény) rendelkezik a pálinka elkészítéséről.
 

Ez alapján csak azok a termékek nevezhetők pálinkának, melyek Magyarországon termett gyümölcsből, vagy szőlőtörkölyből készülnek 100%-os gyümölcstartalmúak, azaz sem egyéb alkoholt, sem pedig színező-, ízesítő- vagy édesítőanyagot nem tartalmaznak, minimum 37,5%-os alkoholfokkal rendelkeznek

Elolvasom...
 
<< Első < Előző 21 22 23 24 Következő > Utolsó >>

24. oldal / 24