Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
  • green color
Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

Magunkról PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmark

szviragzas 110423 4368„A pálinka a gyümölcs értelme és lényege. Mint szemnek a fény, anyának a gyermek. Mint festőnek az ecset, költőnek a nyelv. Csak az tudja, miről beszélek, aki a szájához emelt már egy kupica pálinkát, beleszagolt, összefutott szájában a nyál, mert a pavlovi reflexek a tudomására hozták, hogy a következő pillanatban egy kevéske időre a mennyország lakója lesz.”

Bozsik Péter: A pálinka apológiája

 

szviragzas 11A hagyományőrző szervezet 2005 novemberében alakult Tarpán. Az egyesület alapítói számos területről verbuválódtak, többen közülük fő vagy mellékállásban gyakorlott pálinkakészítők, akad közöttük újságíró, polgármester, múzeumigazgató és kereskedő is. Egyvalami azonban összekötötte őket, az elkötelezettség a Szatmár-Bereg iránt, a hagyományok tisztelete, ez eredetvédett szatmári szilva és szabolcsi almapálinka minőségének a régi fényében való helyreállítása és minőségének folyamatos javítása. Az alakulásukkal párhuzamosan elfogadták a szervezet alapszabályát, amely meghatározta az egyesület feladatait is.

Elolvasom...
 
Szabolcsi Almapálinka PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmark

szabolcsi-almapalinkaMár a 18.-sz-ban kiemelkedő Szabolcs-Szatmár-Beregi almatermesztés, és az almapálinka főzése. Előállítása nagyobb mennyiségben csak a 20. században indult meg. Erre a tájra jellemző sík vidék szőlőtermesztésre kevésbé alkalmas így jelentős bortermelés sincs. A térség alma és szilvatermesztéssel és az ebből előállított pálinkájával és lekvárjával jeleskedik. Pálinkának a kevésbé télálló fajták (mint például a jonatán), vagy az almalé készítésnél visszamaradó almahéj is alkalmas. Az almát tisztítás után minél kisebb darabokra aprítják esetleg mesterséges élesztőkkel beoltva erjesztik. Főzése jórész átnyúlik a következő esztendőre kihozatala jó. Tisztán vagy más ízesített pálinkák alapjaként fogyasztják.

 

Elolvasom...
 
Szatmári Szilvapálinka PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmark

 AZ EREDETVÉDETT SZATMÁRI SZILVA

szatmari szilvapalinka 0 5 literNemcsak Magyarországon, hanem a környező országokban is jellemző a szilvapálinka készítés. A főzés kezdetérő már a 16-17. századból vannak említések. A szilva hosszan termő kiváló cukortartalmú szinte gondozásmentes fa. Vannak az országnak kitüntetett helyei, ahol kifejezetten nagy számban fordulnak elő. Ezek a vidékeket a szilva hazájaként szokták emlegetni. Ilyen területek az ország keleti területén Vásárosnaménytól Tiszabecsig, a Tisza és a Szamos vidékén találhatók. E tájak jellemző fajtája a kékszilva vagy macskatökű, aminek állítólag cefréjétől is be lehet rúgni. Lekvárfőzésre is kitűnően alkalmas a penyigei vagy nemtudomka. Pálinkának alkalmas még a boldogasszony szilva, a lotyó vagy fosószilva. A Benedekfalvi Luby Margit ezt írta 1939-ben: "ebből a 4 kékszilvából főtt szilvórium hasonlíthatatlanul értékesebb, zamatosabb mint az ország többi részén veresszilvából főzött szilvórium." A szatmári szilvapálinka elnevezés Európai Uniós védettséget élvez.
Elolvasom...
 
Pálinka a Magyar párlat PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmark
Meghatározás: A pálinka az erjesztett gyümölcsök lepárlásával készülő gyümölcspárlatok egy hagyományos, magyar fajtája. Az európai uniós jogszabályoknak (Council Regulation (EEC) No 1576/89) megfelelően a "pálinka" szót csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja. A Romániában főzött pálinkák Pălincă néven hozhatók forgalomba. Leggyakoribb alapanyaga a szilva, a körte, az alma, a kajszibarack, a cseresznye, a szőlőtörköly és az eper, de gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből készülhet.
A 2008. évi LXXIII. törvény (Pálinkatörvény) rendelkezik a pálinka elkészítéséről.
 

Ez alapján csak azok a termékek nevezhetők pálinkának, melyek Magyarországon termett gyümölcsből, vagy szőlőtörkölyből készülnek 100%-os gyümölcstartalmúak, azaz sem egyéb alkoholt, sem pedig színező-, ízesítő- vagy édesítőanyagot nem tartalmaznak, minimum 37,5%-os alkoholfokkal rendelkeznek

Elolvasom...
 
<< Első < Előző 11 Következő > Utolsó >>

11. oldal / 11

gazi banner

Névnap

Ma 2017. október 18., szerda, Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.

Pontos idő

Ulti Clocks content

Partnereink

Hirdetés
Hirdetés
október 2017
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Látogatottság

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa1940
mod_vvisit_counterTegnap975
mod_vvisit_counterEzen a héten5761
mod_vvisit_counterMúlt héten8926
mod_vvisit_counterEbben a hónapban28495
mod_vvisit_counterMúlt hónapban50151
mod_vvisit_counterÖsszesen3048724